Podsedák pomůže

24. leden 2008

Stačí se podívat okolo sebe a lehce můžeme nabýt dojmu, že za volantem řady aut sedí Herodes, a co je horší i paní Herodesová. Jako by řada rodičů chtěla své děti zabít. Už několik let mám před očima obrázek, jak mne na benešovské silnici předjíždí rychlostí přes 100 km/h modrá felicie, za volantem pohledná maminka a mezi sedačkami stojí její přibližně pětiletá dcerka. Nechci ani domýšlet, co by se stalo, kdyby musela jen nečekaně prudce přibrzdit nebo se něčemu vyhnout... Také nenecháme své dítě rozběhnout se a naplno udeřit hlavou do stromu. A to byla rychlost jenom okolo 10 km/h. Proto nám zákon nařizuje používat autosedačky.

Dobrý den. Slyšela jsem, že se nemusí nutně vozit v autě 3. autosedačka. Nejstarší syn, kterému je 3,5 roku, by snad mohl sedět uprostřed auta, připoután pásem. Je takovéto připoutání bezpečné nebo se mám snažit za každou cenu "narvat" autosedačku do vozu? Jana Hubičková

Zákon opravdu umožňuje v případě nedostatku místa mezi už použitými dvěma autosedačkami přepravu dítěte staršího tří let, když bude připoutáno. Pokud jde o jeho bezpečnost je samozřejmě daleko méně chráněno. Navíc je-li auto vybaveno pouze dvoubodovým pásem hrozí při případné nehodě poranění břicha. Co poradit? Optimální by bylo, kdyby auto mělo i uprostřed tříbodový pás a pořídit dítěti vhodný podsedák, který se mezi dvě sedačky snáze dostane.

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda se jako dětská autosedačka smí používat i hojně prodávané podsedáky? Věřím, že klasická autosedačka bude bezpečnější, podsedák bych pořídil pouze do firemního vozu na odvoz dítěte do školky na krátkou vzdálenost. Předem děkuji za odpověď. Václavik.

Autosedačky se dělí podle vyhlášky do 4 kategorií, ale podle vzhledu rozlišujeme jenom tři. Pro miminka známé vajíčko, pak klasickou autosedačku s vlastními pásy do 18 kg, tedy zhruba 4 - 5 let dítěte, a pak jsou tady ony zmiňované podsedáky.

"Sedáky jsou od 15 do 36 kg, podle předpisů je to zhruba 3 až 12 let. Ve stejné kategorii jsou potom i sedáky s opěrou zad, což je konstrukčně vyrobeno tak, že někde na opěradle vede bezpečnostní pás a právě tato část je výškově nastavitelná. Díky tomu máte zaručeno, že pás půjde dítěti vždy přes rameno," radí prodejce autosedaček Pavel Erben.

autor: pgj
Spustit audio