Aby dítě nezabila

15. duben 2008

Od 1. května skončí veškeré výjimky na přepravu dětí bez autosedaček. Tedy kromě výjimečných případů, například pro jejich přepravu ve vozidlech záchranného systému. I to je důvod, proč se právě teď zaměříme na rady před koupí správné autosedačky.

Dítě je to nejcennější co máme. Proto bychom neměli podceňovat nákupu toho, co ho má ochránit. Kupovat tedy autosedačky vždy tam, kde nám jsou schopni poradit. Nejlépe v kamenném specializovaném obchodě. Pak musíme vědět pro koho, tedy pro jak velké dítě sedačku kupujeme. Zásadní roli také hraje v jakém autě ji budeme převážně používat.

"Čím méně je auto běžné, tím spíš bych sedačku vyzkoušel. Pokud je to například Octavia nebo další běžné vozy, které jezdí po ulicích ve větším množství, tak to většinou není problém a ve specializované prodejně by měli vědět, zda sedačka do auta pasuje. V opačném případě, když by bylo auto atypické, tak sedačku v každém případě vyzkoušejte." radí Pavel Erben.

Sedačka by vždy měla být v autě pevně uchycena.

"U sedaček, kterým říkám hloupé, hrozí to, že se bude v autě pohybovat. Z hlediska čelního nárazu bude vše v pořádku, ale když pojedete rychleji v zatáčkovitém úseku, tak se může převrátit i na bok a dítě bude mít nepříjemný pocit."

Lze se také obrátit na výrobce automobilu, protože ti mají vyzkoušeny sedačky, s nimiž v jejich autě není problém. Mnohdy chceme ušetřit, ale pak připravujeme dítě především o komfort.

"Cenu sedačky dělá značka a konstrukce sedačky. Je logické, že konstrukčně jednodušší sedačka bude levnější než sedačka konstrukčně mnohem složitější. Ta ale poskytne mnohem větší komfort, a navíc její umístění do vozidla bývá jednodušší a bezpečnější z hlediska jejího uchycení."

Dítě by v zádržném systému mělo správně odjíždět už z porodnice.

"První autosedačka by měla sloužit i k přenášení dítěte. Je možnost koupit korbu kočárku, kterou lze použít jako autosedačku, jenže jich je málo, v testech nedopadají moc dobře a hlavně jsou prostorově velice náročné, protože zaberou celé zadní sedadlo. Existují také sedačky ve tvaru kolíbky, která lze přidělat na podvozek kočárku."

Když se z mimina stane batole a jeho hlavička se dostane nad hranu dobře známého vajíčka, je čas pořídit větší sedačku.

"V této kategorii preferovat sedačku s vlastními pásy. Je to bezpečnější a máte jistotu, že vám dítě neuteče. Také je dobré, aby byla sedačka polohovatelná. Potom už se jen zbývá rozhodnout, zda koupíte sedačku pro děti do 4 nebo více let."

Pro největší děti pak existují podsedáky. Buď samostatné nebo se zády, které dítě výrazně lépe ochrání, především při bočním nárazu.

"Pokud je to sedák se zády a opěrkou hlavy, tak v něm máte jistotu, že pás bude ve správné poloze. V této sedačce je mnohem větší ochrana nejen při bočním, ale i čelním nárazu, protože hlava se při zpětném pohybu nebude pohybovat natolik, aby došlo k poranění krční páteře."

Takže je to jen na nás, nakolik chceme své dítě chránit. Ostatně, v autosedačce je riziko zranění nebo smrti dítěte 7krát nižší než bez ní. I proto to nezodpovědným rodičům bude v každém případě od počátku května nařizovat zákon.

autor: pgj
Spustit audio