Uzavíráme povinné ručení

18. leden 2007

Povinné ručení se týká každého motoristy. Ať už kupujeme nové či ojeté auto nebo prodáváme staré, musíme do pojišťovny. Jízda bez pojistky, kterou nám nařizuje zákon, je totiž nesmyslný hazard, protože už pouhá policejní kontrola, která odhalí jízdu bez povinného ručení, nás může stát až 20 000 korun a zákaz řízení až na jeden rok. A ještě hůř by bylo, kdybychom způsobili nehodu, protože veškeré škody bychom platili ze svého. A tak se pojďme vydat do pojišťovny a uzavřít nebo ukončit pojistku.

Když uzavíráme smlouvu, měli bychom vědět, od kdy nám pojistka platí.

"Pojistka platí buď od data, na kterém se s pojišťovnou domluvíte, a nebo od okamžiku sjednání. Nicméně nikdy nemůže platit dřív, než ji sjednáme. Některé pojišťovny dokonce do smlouvy uvádějí i čas uzavření pojistky. Když pak způsobíme škodu dřív, pak škoda není hrazena z této pojistky," vysvětluje Richard Kapsa z České asociace pojišťoven.

Pojistku můžeme uzavřít na různě dlouhou dobu.

"Zpravidla je nejkratším obdobím jeden měsíc, ale lze uzavřít pojistku na 2 nebo na 3 měsíce. Nejkratší dobou je ale 1 měsíc. Je třeba upozornit na to, že za kratší pojistku se platí přirážka. Neplatí tady přímá úměra, že za měsíční pojistku zaplatíme dvanáctinu ročního pojistného. Nejčastěji se ovšem pojistky uzavírají na dobou neurčitou, což znamená, že se pojistka každý rok obnovuje."

U dlouhodobých pojistek nám pojišťovny nabízejí platby měsíční, čtvrtletní, půlroční nebo roční. Co se nám vyplatí?

"Může to být v různých případech různé a pojišťovny k tomu také různě přistupují. Záleží na tom, zda pojišťovna uplatňuje přirážky za placení v kratších intervalech nebo ne. Záleží také na tom, zda máme na zaplacení ročního pojistného najednou. Zapomnětlivým motoristům se ale vyplatí platit jednou ročně."

Vyplatí se nám tedy si spočítat, zda platit najednou nebo po částech. Neplacení je totiž důvodem k zániku pojistky.

"Pojišťovna ve chvíli, kdy zjistí, že není uhrazeno pojistné, pošle dlužníkovi upomínku, v níž stanoví nový termín zaplacení, což je zpravidla jeden měsíc, a stanoví také termín, kdy pojistka zanikne. Nedojde-li k zaplacení ve stanoveném termínu, pak pojištění zanikne a pojišťovna smlouvu zruší. V případě, že byste i nadále s takovým vozidlem jezdili, pak nejste pojištěn, což při případné policejní kontrole může vyústit v pokutu až do 20 000 korun a odebrání řidičského průkazu až na jeden rok."

A tady pozor! Může nastat situace, kdy bude smlouva ukončena, a než se to dozvíme, způsobíme nehodu. Pak bychom řešili velmi nepříjemný problém, protože k ní došlo s nepojištěným autem. Pojistku ale můžeme ukončit sami, třeba při změně pojišťovny.

"Je potřeba ukončit smlouvu a to tak, že u termínovaných smluv prostě skončí datem nebo u smluv na dobu neurčitou vypovězením. V takovém případě to musíme pojišťovně oznámit šest týdnů před obnovením pojistky, tedy před takzvaným výročním dnem."

Pojistku pak nesmíme zapomenout ukončit při prodeji auta nebo jeho odhlášení z provozu.

"Tady je třeba zdůraznit, že je třeba tuto skutečnost oznámit pojišťovně. Mnoho motoristů se domnívá, že stačí přestat platit a smlouva automaticky zanikne, ale není tomu tak. Smlouva běží dál a zanikne až po nějaké době. Pojišťovna pak má právo dlužnou částku do doby zániku pojistky vymáhat. Další možností, jak ukončit pojistku mimo výpověď, je odhlášení vozidla z provozu nebo v případě, že je vozidlo ukradeno. Ale vždy to musíme pojišťovně oznámit."

Při ukončení jedné smlouvy a sjednání nové na další auto, které jsme si koupili, nám zůstanou zachovány takzvané bonusy.

"Bonus zůstane zachován. Je to stejné, jako v případě prodeje auta a uzavření pojistky na nové auto. Pojišťovna bonus převede nebo vystaví potvrzení o získaném bonusu pro jinou pojišťovnu."

Jak to tedy u nové pojišťovny prokážeme?

"Standardním pravidlem je to, že pojišťovna má povinnost vydat potvrzení o délce bezškodného průběhu, které předáme nové pojišťovně, a ta ho započítá do nové pojistky," vysvětluje Richard Kapsa.

autor: pgj
Spustit audio