Máte klimatizaci? Pozor na zdraví!

25. červen 2008

V současné době mají čtyři z pěti prodaných nových aut klimatizaci. Není divu, v posledních letech jsou i u nás léta teplejší a teplejší. Prakticky každý rok nás sužují tropická vedra, a nejinak tomu bylo v posledních dnech. Jenže, jako všechno, i klimatizace se musí umět používat. Jde totiž nejen o naše pohodlí, ale také o zdraví.

Nejprve bychom měli vědět, jak a kdy klimatizace pracuje.

"Klimatizace začíná fungovat přibližně od 2 až 3 °C, takže její doba používání je delší, než budete jezdit na letních pneumatikách. Vychází to z toho, že klimatizace pouští do kabiny různě teplý vzduch s různou vlhkostí, takže se lépe odmlžují okna a udržuje se stálé klima," popisuje Tomáš Tichý z Normfestu.

Teplotu bychom pak měli měnit raději pozvolně.

"Základní zásada je ta, že bychom neměli prudce chladit interiér auta. Druhá zásada je, že pokud je venku opravdu horko, neměli bychom volit extrémně nízké teploty, abychom se rychle zchladili. Riskujeme tím virózu a bakteriální nákazu horních cest dýchacích," radí doktor Jaroslav Větvička.

Proto pro ovládání klimatizace platí následující:

"V okamžiku, kdy si ve voze nastavíte určitou teplotu, tak při zapnuté ventilaci na první stupeň má vzduch teplotu přibližně 4 až 5 °C a relativní vlhkost 33 procent. Pokud ale při stejně nastavené teplotě pustíte ventilaci na nejvyšší rychlost, teplota bude okolo 10 až 11 °C a relativní vlhkost vzduchu stoupne na 55 procent."

Při nejnižší rychlosti jde tedy do interiéru výrazně chladnější a sušší vzduch. Jenom pro dokreslení - běžná vlhkost doma je okolo 66 procent. Měli bychom pak vždy sledovat, jaká je teplota venku a podle ní nastavit požadovanou teplotu uvnitř auta.

"Při teplotě přibližně 30 °C je snesitelné chlazení interiéru na 18 až 20 °C. Pokud jsou venkovní teploty ještě vyšší, řekněme až 35 °C, interiér by neměl být chlazen na méně než 23 °C. Je to prevence onemocnění horních cest dýchacích, jejichž sliznice na tyto změny teploty reagují velice rychle."

A pak místo slunění se někde na pláži, budeme ležet na hotelovém pokoji a potit se a potit se. A to si asi nikdo z nás nepřeje. Obecně tedy platí, že čím menší rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou, tím lépe. Našemu organismu také škodí příliš časté střídání teplot. Proto je při pojíždění ve městě a častém vystupování a nastupování raději otevřít okénka a klimatizaci nechat až na delší cesty.

autor: pgj
Spustit audio