"Nepojištěnci" budou platit

15. říjen 2008

Každé deváté auto u nás nemá povinné ručení. Takže, když jeho řidič způsobí nehodu, pak škodu platíme my ostatní. Do garančního fondu České kanceláře pojistitelů, která částku vyplatí, přispíváme ze svého povinného ručení 50 až 200 korunami podle typu auta. A bohužel počet nepojištěnců neklesá, přestože správní úřady mají možnost majitelům takových aut dávat docela vysoké pokuty. Ovšem to většinou nedělají, a tak Česká kancelář pojistitelů začne od nového roku vymáhat příspěvek do zmíněného fondu přímo od neplatičů. A slibuje, že dopis přijde všem.

Pravomoc vymáhat tento příspěvek má ze zákona přímo Česká kancelář pojistitelů, která sdružuje všechny pojišťovny a narozdíl od správních úřadů má zájem na tom, aby majitelé všech vozidel plnili zákonnou povinnost a platili povinné ručení. Těch co neplatí je zhruba 850 000.

"Domníváme se, že aktivně provozovaných aut jezdících na silnicích je kolem 300 000. O dalších asi 450 000 vozidlech se domníváme, že už ani neexistují. V tomto případě se jedná zřejmě o to, že auta pouze nebyla odhlášena z registru. Potom je tu další skupina 100 000 až 200 000 aut, které mohou být provozovány občas, ale ve skutečnosti nemáme přesné informace, jak to s nimi vypadá."

Jak je zřejmé ze slov Petry Zlatohlávkové, Česká kancelář pojistitelů má přesně zmapováno, jak to s nepojištěnými auty vypadá. Pravidelně porovnává registr vozidel a informace pojišťoven o povinném ručení, takže dříve nebo později přijde dopis všem majitelům aut bez povinného ručení. Výše příspěvku do Garančního fondu je určena druhem vozidla - od 20 do 300 korun denně - a za měsíc se může vyšplhat až na několik stokorun. Kolik mě od nového roku bude stát například stará stopětka bez povinného ručení?

"Příspěvek by bylo za jeden den 50 korun, za týden 350 korun a za měsíc 1500 korun. Když bychom to přepočítali na průměrné pojistné na dobu třiceti dnů, dostali bychom se na částku 350 korun."

Příspěvek, který ale nenahrazuje pojištění, je tedy zhruba pětkrát vyšší. A tak se určitě vyplatí do konce roku dát vše do pořádku. Platí to především pro majitele už jen registračních značek anebo aut, která vůbec nejezdí.

"Lidé, kteří mají takovéto vozidlo, by měli dojít na registr vozidel a odhlásit ho. Nás opravňuje k požadování zaplacení příspěvku skutečnost, že nejsou pojištěni a jsou registrováni. V tomto směru je legislativa naprosto neúprosná."

K odhlášení vozidla z registru ovšem potřebujete doklad o prodeji anebo o likvidaci vozidla. Další variantou, jak se vyhnout poměrně vysokého příspěvku nepojištěnce do garančního fondu, je odevzdání registračních značek do depozitu anebo naopak zřízení povinného ručení pro daný vůz. Bohužel v těchto případech vám hrozí pokuta, která se navíc v červnu zdvojnásobila až na 20 000 Kč, respektive 40 000 Kč. Záleží na jednotlivých úřadech, jakou pokutu vám vyměří a jestli vám ji vůbec udělí. Jisté je, že příspěvek do garančního fondu se dá vymáhat i zpětně, takže není vhodné čekat až na dopis od České kanceláře pojistitelů.

"Budeme postupovat podle priorit a budeme se snažit obeslat ty řidiče, o kterých se domníváme, že vozidlo reálně provozují. Ty jsou pro nás i ostatní okolí nejnebezpečnější."

Další informace se můžete dozvědět na webu www.bezpojisteni.cz anebo v pracovní době na lince 221 772 773.

Přehled denních sazeb příspěvku do garančního fondu podle druhů vozidel najdete v tabulce

motocykl s objemem válců motoru do 350 ccm20 Kčmotocykl s objemem válců motoru nad 350 ccm30 Kčosobní automobil s objemem válců motoru do 1850 ccm50 Kčosobní automobil s objemem válců motoru nad 1850 ccm70 Kčautobus160 Kčnákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností do 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 3 500 kg do 10 000 kg130 Kčtahač nebo jiné nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 10 000 kg300 Kčspeciální vozidlo80 Kčpřípojné vozidlo s nejvyšší přípustnou hmotností do 3 500 kg30 Kčzemědělský nebo lesnický traktor a jejich přípojné vozidlo40 Kčostatní vozidla60 Kč

autor: evk
Spustit audio