Protekční registrační značky

11. prosinec 2008

Čeští řidiči by chtěli mít na svých autech registrační značky na přání a rádi by si za ně i připlatili. Alespoň to vyplývá z naší internetové ankety, kde jsme se ptali, jestli by měly být oficiálně k prodeji registrační značky na přání. 82 procent hlasujících řeklo ano, zatímco zbývajících 18 procent respondentů si myslí, že ne. Ale zřejmě to tak bude, ostatně neoficiálně si řidiči mezi registračními značkami už vybírají.

Je přece rozdíl, jestli vaše luxusní auto má značku třeba 9B2 7138, anebo 2Z2 2222. A že to není náhoda, ví i Karel Hanzelka z ministerstva dopravy.

"Často se dneska říká, že to jsou buď protekční, nebo zaplacené značky. Obecní úřady ale od nás mají metodické pokyny, že registrační značky mají vydávat v číselném sledu tak, jak jdou za sebou. Ale co si budeme povídat, ty hezčí se čas od času schovávají do šuplíku a dávají známým."

Což koneckonců, byť velmi nerad, potvrzuje i tento mladík, jehož firemní auto se pyšní značkou 7A8 1000.

"Tak my takové registrační značky máme všichni, je to prostě náhoda. Na někoho to vyjde, na někoho ne."

Kolik taková náhoda stojí, to už se asi nedozvíme, v budoucnu bychom to ale vědět mohli. Odbor provozu silničních vozidel resortu dopravy totiž pracuje na značkách na přání.

"Připravujeme systém tabulek registračních značek, které si bude moct provozovatel vozidla alespoň zčásti volit - čísla na zakázku. Připravujeme i systém, aby v případě ztráty či poškození jedné tabulky registrační značky bylo možné vyrobit novou," potvrzuje jeho šéf Josef Pokorný.

Předpokládá se, že značka na přání by stála několik tisíc korun. Stejně jako teď bude mít sedm znaků v rozdělení 3:4, přičemž bude možné používat čísla i písmena, byť s určitým omezením.

"Stále budeme držet krajské rozdělení, tedy že druhý znak označuje kraj. Další znaky patrně budou umožněny k volbě."

Takže auto pak bude snadněji zapamatovatelné, například takový Pirát leccos vypoví i o způsobu jízdy majitele. Současnou kombinaci registračních značek, kde je šest čísel a jedno písmeno, mnoho lidí kritizuje právě kvůli jejich špatné zapamatovatelnosti, a tak máme pro vás všechny dobrou zprávu. Čísel bude ubývat.

"V krajích, kde už nebude stačit současný počet číselných kombinací (Praha a Středočeský kraj), bude systém nastaven tak, že na druhé pozici zůstane písmeno označující kraj a na třetí pozici se začnou objevovat jednotlivá písmena. Takže v Praze budou k vidění značky typu 1AA 1111 nebo 1AB 1111," uvádí Josef Pokorný.

A hned to bude jednodušší.

autor: evk
Spustit audio