Dárky pro plechové miláčky

18. prosinec 2008

Máte na seznamu obdarovaných pro letošní Vánoce své auto nebo motorku? Tak to byla anketní otázka, na kterou jste během celého týdne mohli odpovídat na našich webových stránkách. A výsledek je celkem jednoznačný - auta českých řidičů se na vánoční dárky těší většinou zbytečně. 80 procent hlasujících odpovědělo, že dárek autu dávat nebudou, zatímco zbývajících 20 procent respondentů si něčím milým na svůj vůz vzpomene. Je to normální?

A proč by nebylo? Zvláště, když není dárek jako dárek. Každý člověk vnímá své auto jinak. Pro někoho je pouhým spotřebním zbožím, díky kterému se snadno dostane z jednoho místa na druhé, zatímco další řidiči vnímají své auto skoro jako člena rodiny. Dokonce mu dávají i jméno.

"Proč to je toť otázka. Může to být proto, že nemají tolik jiných vztahů, nebo naopak mají tak velkou vztahovou kapacitu, že dokáží zahrnou i to auto. Já to tedy nedokážu," přidává psycholog Zdeněk Šolle i vlastní vyznání, pod které se určitě podepíší mnozí z nás.

Ale i bezejmenným autům se mohou dávat vánoční dárky, navíc vždycky jsou vlastně výhodou pro nás, řidiče. Ať už jde o novou vůni do auta, potahy na sedadla anebo třeba sněhové řetězy. Vždycky bychom ale měli pamatovat na to, že levná věc může být spíše ke vzteku než k užitku. Například u sněhových řetězů bychom podle prodejce Libora Votavy, vždycky měli kupovat zboží s atestem.

"Člověk se může dostat do nesnází. A špatný řetěz, v případě, že dojde k jeho přetržení, protože námá tu kvalitu, neprošel zkušebnou, může způsobit na voze nemalé škody."

Odměnit své auto za celoroční spolehlivé služby ale nemusíme pouze nějakým hmatatelným dárkem. Vždyť proč mu třeba na vánovce nedopřát ruční umytí vnitřku vozu? Sice to stojí kolem tisícikoruny, ale pak se i nám příjemněji pojede k příbuzným na vánoční svátky. Dopřávat mu ale benzín s vyšším oktanovým číslem u běžných aut nemá příliš velký smysl. Motoru sice neuškodí, ale ani nepomůže.

"Mezi benzíny s oktanovými čísly 98 a 100 je rozdíl dva oktany, v takovém případě je využití možné, protože moderní auta mají elektronickou regulaci vstřiku a dokáží využít v řádu tří jednotek. Ale pokud je doporučená oktanová hladina 95, je zcela zbytečné dávat do vozu benzín s oktanovým číslem 100, protože rozdíl pěti oktanů se nevyužije." potvrzuje Vladimír Třebický z Ústavu paliv a maziv.

Většina motoristů je ale přesvědčena, že auto, jako spotřební věc, žádný vánoční dárek nepotřebuje. Tak zkuste myslet na ostatní řidiče a dejte malý vánoční dárek jim - zkontrolujte si, zda vám svítí všechna světla. Myslím, že nejen tato řidička vám bude vděčna.

"Jako motocyklista i jako chodec trpím, když vidím auto zdálky, a myslím si, že je to motorka. A teprve zblízka zjistím, že je to automobil, kterému svítí pouze jedno světlo."

A to je to nejjednodušší, co můžete pro sebe a své auto o vánocích udělat. Za nesvítící levé přední světlo vám totiž může policista zakázat další jízdu. Eva Kézrová, Radiožurnál.

autor: evk
Spustit audio