Co si na motoristy přichystal rok 2009

2. leden 2009

V průběhu minulého roku proběhla řada změn, ať už to bylo například zvýšení pokuty za jízdu bez povinného ručení na 40 000 korun nebo zavedení značky "Zimní výbava". Mluvilo se i o dalších, které se nepodařilo realizovat, mezi nimi figuruje například mýtné pro automobily nad 3,5 tuny nebo zavedení elektronického dálničního kupónu. Přesto se přelom roku nese v duchu řady novinek.

Asi nejvíce diskutovanou změnou se v počátku roku stane poněkud kontroverzní změna zákona ohledně případného alkoholu v krvi řidiče.

"Změna číslo jedna je, že dechová zkouška na přítomnost alkoholu v těle už nebude orientační, ale bude průkazná. Pokud tedy policista při dechové zkoušce naměří řidiči určitou hladinu alkoholu v těle, je dechová zkouška průkazná a řidič může být stíhán za řízení pod vlivem alkoholu," vysvětluje Karel Hanzelka z Ministerstva dopravy.

Co toto rozhodnutí přinese státním žalobcům a soudců, si budeme muset počkat. Dále se mění výše škody, při které musíme k dopravní nehodě zavolat policii.

"Doposud to bylo 50 000 Kč. Pokud mám dopravní nehodu, kde alespoň na jednom vozidle je škoda vyšší než 100 000 Kč, mám povinnost zavolat policii. Na druhou stranu nepřicházím o právo policii zavolat."

Samozřejmě nesmí dojít ke zranění nebo smrti, ke škodě na majetku třetí osoby, tedy i leasingové společnosti, nebo k poškození například svodidel. V případě, že policii nemusíme volat a shodneme se na zavinění, pak nám přibývá nová povinnost.

"Pokud nevolají policii, jsou účasníci dopravní nehody povinni sepsat záznam o dopravní nehodě. Pojišťovny doporučují použít euroformulář "Záznam o dopravní nehodě", ale pokud vím, tento euroformulář není součástí českého právního řádu, takže záznam o dopravní nehodě může být napsán třeba na čistém papíře A4."

Mění se také zákon o povinném ručení. Kromě jiného už jeho uzavření prokazujeme pouze zelenou kartou.

"Česká kancelář pojistitelů může vymáhat poplatky za nepojištěná vozidla. Tyto poplatky jsou příjmem garančního fondu."

Městské policii byla navrácena možnost měřit rychlost, ale má to svá ale.

"Podmínky jsou dvě. Takové místo musí být odsouhlaseno Policií České republiky a úsek musí být označen informativní provozní značkou, že se jedná o měřený úsek."

A pak je tady tolik diskutovaný ekologický poplatek.

"Zavádí se ekologické poplatky za první přeregistraci vozidla, které má emisní třídu starší než euro 3, což jsou zpravidla vozidla vyrobená před rokem 2000. Platí to kupující, pokud se s prodávajícím nedohodne jinak."

A s tím souvisí ještě jedna novinka.

"Doposud bylo nutné pro trvalé vyřazení vozidla z registru předložit doklad o ekologické likvidaci. Tento doklad od 1. ledna 2009 není nutný, pokud nějakým způsobem prokážu, jaký mám záměr vozidlo dále využívat, např. na náhradní díly."

Tolik alespoň stručně nejdůležitější motoristické novinky pro rok 2009.

autor: pgj
Spustit audio