Rezervujte si půjčení auta přes internet

30. červenec 2009

Cesta vlastním autem do zahraničí je poměrně náročná. Daleko pohodlnější je půjčit si auto přímo na místě. Kdo není zrovna plážový typ, ocení výlety do přírody, za památkami i nezávislost na veřejné dopravě nebo na společných vyjížďkách s cestovní kanceláří. Druhá věc je finanční stránka. Půjčení auta nepatří k nejlevnějším záležitostem. Jeden den stojí asi 100 euro, ale když se dva nebo tři lidé složí, cestování pak vyjde poměrně levně. Cena se navíc den po dni úměrně snižuje.

Když plánujete půjčení vozu v zahraničí, je dobré začít s výběrem auto půjčovny už před odjezdem. Nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak najít informace a auto rezervovat, je přes internet. Do vyhledávače stačí zadat "car rental" nebo "car hire" a název města, kde si chcete auto půjčit. Naprostá většina společností má webové stránky nejen v jazyce země, ale také v angličtině. Doporučujeme zarezervovat si auto přes internet, ale ne vždy to může být bez komplikací.

"Rezervace auta přes internet je levnější. Nevýhodou ale je, že i když si uděláte rezervaci přes internet, dostanete konfirmační číslo a druhý den přijdete do půjčovny, může se stát, že na přepážce auto mít nebudou. Když přijdete rovnou na přepážku, tak se domluvíte a budete mít jistotu, že v určený den bude pro vás zarezervované auto připraveno," vysvětluje David Polcar ze společnosti Budget.

Autopůjčovny najdete na každém letišti, v hotelech i ve větších městech. Nemělo by vás ale překvapit, že podmínky půjčovného se liší nejenom v každé zemi, ale také v každé provozovně. Při výběru si je proto předem dobře přečtěte a raději porovnejte s podmínkami jiných společností.

"Způjčení auta se liší jak cenami, tak zemí, kde si auto půjčujete. Může se stát, že v Itálii auto nepůjčí ani 23letému zájemci, ale například ve Španělsku nebudou mít problém, i když vám bude 20 let. U každé společnosti je to jinak. Doporučuji auto rezervovat přes cestovní agentury. Pokud si to zadáte do internetového vyhledávače, pak se mezi prvními odkazy objeví nabídka operátorů, u kterých si rezervaci můžete udělat."

Právě u operátora je půjčení o něco levnější. Systém funguje tak, že si stvrzenku, která vám přijde e-mailem, vytisknete a na příslušné adrese si v daný den vyzvednete auto. K převzetí potřebujete jak doklad totožnosti, tak platební kartu. Přesto je dobré kontaktovat přímo provozovnu a zeptat se na podrobnosti.

"Kontaktujte vytipovanou autopůjčovnu a zeptejte se na podmínky v dané zemi: na možnost dalšího řidiče, na věk, od kterého můžete auto řídit, jaké kategorie aut můžete řídit, jestli dostanete auto s plnou nádrží a stejně tak ho s plnou nádrží budete muset vrátit, nebo zda můžete za určitý poplatek auto vrátit s prázdnou nádrží. Tyto podmínky by vám měli říct na přepážce autopůjčovny v dané zemi."

Na internetu máte u větších společností možnost vybrat si auto přímo z nabídky, od těch menších až po minibusy. Můžete si půjčit vůz s automatickou nebo s manuální převodovkou. Počítejte však s tím, že automat je sice pohodlný, ale spálí větší množství paliva. A ještě jedna věc je zrádná: i když jste u vlastního auta zvyklí na benzín, v půjčovně můžete dostat diesel, nebo obráceně. Při tankování proto zpozorněte, ať se vám cestování zbytečně nezkomplikuje.

Každá autopůjčovna nabízí také takzvané doplňkové služby. Autorádio a CD přehrávač jsou už sice běžným standardem, ale třeba za dětskou sedačku, box na lyže, druhého řidiče, půjčení a vrácení auta v jiném místě, náklady na palivo, překročení hranice do jiné země, vrácení auta mimo pracovní dobu půjčovny nebo letištní poplatek si budete muset připlatit. K ceně půjčovného se připočítává také pojištění.

"Společnost většinou vyžaduje kreditní kartu, kde zablokuje částku výpůjčky a vaši spoluúčast buď v korunách, nebo v eurech v rámci Evropy. Po vrácení vozu vám strhnou pouze částku za zapůjčení auta, zbytek musí odblokovat."

I v tomto případě existuje řada rozdílů, hlavně v typech pojištění. Připojistit se můžete třeba proti krádeži i pro případ všech škod.

"Každá firma má určité podmínky, ale většinou už mají zahrnutou nějakou spoluúčast, která bývá nižší než na přepážce v autopůjčovně. Pokud se něco stane, nabouráte nebo auto odřete a bude to vaše chyba, některé společnosti vám peníze vrátí, protože spoluúčast už je zahrnuta v ceně zapůjčení vozu."

Půjčené auto se od toho vašeho může dost lišit. Před jízdou si raději nechte ukázat i základní věci: kde se otevírá kufr, jak se zapínají světla a ovládají stěrače nebo zpátečka. Podívejte se také, zda je auto v naprostém pořádku a bez škrábanců. A před cestou pamatujte na to, že v zemi, kde si půjčíte auto, mohou platit jiná silniční pravidla.

autor: krr
Spustit audio