V obci můžete jet i osmdesátkou

10. srpen 2009

Nejvyšší rychlost, které můžete na českých silnicích, respektive dálnicích, legálně dosáhnout, je 130 km/h. Pokud pojedete po okresní silnici, můžete mít na tachometru nejvýš devadesátku. A v obci se ručička tachometru nesmí přehoupnout přes 50 km/h. Obecně známé řidičské vědomosti si teď trochu rozšíříme.

Zmiňované maximální rychlosti si pamatuje i ten nejsvátečnější ze svátečních řidičů. Ba co víc, i ti, kteří řidičské oprávnění vůbec nemají, vědí, jak rychle se u nás jezdí. My se ale s odborníkem na dopravní předpisy podíváme na rychlostní limity, jak si je možná z autoškoly už nepamatujete. Například že na dálnici v obci se jezdí rychlostí 80 km/h.

"Rychlost může být modifikována dopravními značkami, v tomto případě i směrem vzhůru, ale maximálně na 110 km/h," vysvětluje Jan Kněžínek.

Rychleji než padesátkou se můžeme prohnat obcí, i když nebudeme na dálnici. Musí to ale dovolit dopravní značka.

"Rychlost lze zvýšit až na 80 km/h."

Taková dopravní značka je umístěna standardně při krajnici.

"V některých případech je možné, že bude umístěna i nad jízdními pruhy. Potom platí, že pro každý pruh může být rychlost stanovena odlišně," dodává Jan Kněžínek.

Pokud by někdo rychlostní limity nerespektoval a byli by u toho i policisté, následoval by poměrně přísný postih. Naše pravidla ukládají pokutovat jakékoliv, byť sebemenší překročení rychlostních limitů.

"Překročení rychlosti například v obci o méně než 20 km/h, mimo obec o méně než 30 km/h, je přestupkem, za který se ukládá pokuta 1500 až 2500 korun. V blokovém řízení je to rovná tisícikoruna a současně se zaznamenávají dva body do bodového hodnocení," uvádí právník Kněžínek.

Pokud byste obcí projeli o 39 km/h rychleji, mimo obec o 49 km/h, riskujete i svůj řidičský průkaz.

"Jestliže jde o překročení nejvyšší povolené rychlosti o 20 až 39 km/h v obci, mimo obec o 30 až 49 km/h, pokuta se pohybuje od 2500 do 5000 korun, v blokovém řízení 2000 korun a současně se zaznamenávají tři body do karty řidiče. V případě opakovaného spáchání přestupku se uděluje zákaz činnosti až na půl roku."

Ti, kteří budou chyceni, jak obcí jedou o 40 a mimo obec o 50 kilometrů v hodině rychleji, musí si připravit na pokutu minimálně 5000. Může to ale být i jednou tolik. A to není vše upozorňuje Jan Kněžínek: "Vždy se ukládá nejméně půlroční zákaz činnosti a do karty řidiče vám přibude pět bodů."

Pokud vám připadají dnešní maximální rychlosti vzhledem k technickým možnostem vozů příliš nízké, nejste se svým názorem sami.

"V současné době poslanecká sněmovna projednává hned dva návrhy, které upravují zvýšení rychlosti na dálnicích až na 160 km/h, každopádně aktuální trend je spíš rychlost snižovat. Dokonce i v Německu, o kterém se u nás často mylně tvrdí, že je na tamních dálnicích rychlost neomezená, se rychlostní limity snižují," říká Jan Kněžínek.

Jestli přes Německo jezdíte, víte, že na řadě úseků je rychlost omezena většinou na 120 km/h. Němci tvrdí, že to prospívá plynulosti provozu, bezpečnosti, snižuje to hluk i emise výfukových plynů. Nicméně, my v Česku máme přece vlastní hlavu.

autor: pek
Spustit audio