Auto pod stromeček? Buďte obezřetní!

22. prosinec 2009

Přes Vánoce patří ceny ojetých aut k vůbec nejnižším v roce. Toho se dá jedině využít. V některých případech se i proto stává automobil vánočním dárkem. Letos by prý ale případní donátoři měli být extrémně obezřetní.

Ceny ojetých aut padají k zemi. I ti, kteří mají hlouběji do kapsy, si tak mohou dopřát v zásadě zánovní auto. Přílišné nadšení z ochlazení poptávky a zákonitému pádu cen však není na místě:

"S nástupem krize prodejci pocítili razantní pokles prodejů a vrátili se k metodám, které se praktikovaly před pěti a více lety," říká Aleš Zich ze společnosti AutoAZConsulting a pokračuje:

"Prodejci s vozidly víc manipulují, takže auta bývají v horším stavu a prodávají se levně. Aby dosáhli alespoň nějakého výdělku, musejí si pomoct."

Proč je třeba si pomáhat - rozuměj švindlovat? Třeba proto, že nižší obraty už nezvládnou uživit nájmy za velké prodejní plochy. Nebo proto, že v mnohých bazarech stojí auta koupená před časem za cenu, za kterou se dnes už nedají prodat. Proto všechno bazaristé riskují a znovu oživují ověřené triky, díky kterým před lety vydělali první kapitál.

"Orientují se na vozidla, která levně koupíte - například havarovaná, hodně poruchová nebo auta s velkým počtem najetých kilometry. Potom se snaží závadu odstranit co nejlevněji, a proto auto už nemůže být tak kvalitní. Navíc od prodejce nedostanete objektivní informace," uvádí Aleš Zich.

Vtip je samozřejmě v tom, že zatímco platíte za "zánovní vůz", ve skutečnosti si odvážíte herku s radikálně stočeným tachometrem a opravami, za které by se styděli i Pat s Matem. Pokud tedy uvažujete o nákupu vánočního dárku v autobazaru, buďte maximálně obezřetní. Všechno, co jde - například informace ze servisní knihy - si ověřujete. Když se Vám bude stokrát zdát, že jste narazili na dobrý kup, zahoďte ješitnost a pusťte nějakou tu korunu za radu nezávislého odborníka.

"Automechanici mezi ně nepatří. Samozřejmě že vám jejich zkušenosti mohou pomoct, ale pouze v základní rovině - spíš po technické stránce. Kompletní prohlídku vozu vám automechanik neudělá," vysvětluje Aleš Zich.

Smůla je, že nezávislých specialistů nabízejících pomoc před koupí ojetého auta je jako šafránu. Živí se obtížně. U nás totiž autům "rozumí každý chlap".

"Naše zkušenost je taková, že i když muži autům rozumí, nemají porovnání s jinými vozy, neznají, jak se chová nový vůz, a také nevědí, jak má auto vypadat a chovat se po ujetí určitého počtu kilometrů," uzavírá Aleš Zich.

Spěchat s výběrem auta - aby bylo "pod stromeček" nebo "do konce roku" - se může jen nevyplatit.

Dárky pro plechové miláčky

autor: pek
Spustit audio