Řidičák z roku 2000 a starší? Rychle vyměnit!

28. duben 2010

Svým způsobem by to mohla být ideální situace - téměř 800 tisíc našich řidičů by od ledna nemohlo usednout za volant a přeplněným silnicím by se tak výrazně ulevilo. To všechno jenom proto, že si nestihli včas vyměnit řidičský průkaz. Daleko pravděpodobnější však je, že v prosinci budou všichni stát nekonečné fronty na úřadech a lamentovat, co si to na ně úředníci zase vymysleli. Jenže ti na nutnost výměny upozorňují už docela dlouho.

S blížícím se koncem termínu aktuální etapy úředníci velmi dobře vědí, že pokud nezačnou spolupracovat také sami motoristé, pak mnozí z nich skutečně budou v lednu bez řidičáku.

„Snahou ministerstva dopravy je zajistit plynulou výměnu řidičských průkazů, ale k tomu je zapotřebí velká spolupráce všech řidičů,“ vyzývá náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal.

Pouze do konce roku platí řidičské průkazy vydané v letech 1994 až 2000. Pokud chcete dál jezdit autem, pak 1. ledna 2011 už musíte mít řidičský průkaz s logem Evropské unie. Jinak můžete dostat pokutu od 1.500 do 2.500 korun. To je určitě lepší nechat si zdarma včas vyměnit stávající doklad, který potvrzuje vaše oprávnění k řízení vozidla. Jenže pozor, v následujících osmi měsících to musí udělat přesně 792 006 řidičů. Výměna řidičských průkazů v této etapě se týká zejména aktivních řidičů, takže by to mělo být především v jejich zájmu.“ Téměř dvě třetiny motoristů, kteří si do konce roku musí dojít pro nový řidičský průkaz, jsou totiž mladší 49 let. Jinými slovy, předpoklad je, že řidičák opravdu potřebují.

Jak přibližuje šéf odboru dopravně-správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík, například hlavní město Praha tuto průměrnou celorepublikovou statistiku přesně naplňuje. 69 procent pražských řidičů je do 50 let a zbývajících 31 procent nad 50 let.“ Přičemž v Praze stále ještě zbývá vyměnit zhruba 100 tisíc průkazů z původních 166 tisíc. Podobné je to i v jiných městech. Hranici 95 tisíc průkazů překračuje ještě Středočeský a Moravskoslezský kraj.

Pokud by se celá výměna měla stihnout bez problémů a front v závěru roku, pak by k letošnímu dubnu muselo být vyměněno už 75 procent dokladů. Ovšem to v praxi není ani polovina. Není se čemu divit, když na úřady chodí měsíčně zhruba jen čtvrtina z ideálního počtu motoristů. Už jen 247 dnů zbývá na výměnu téměř 800 tisíc řidičských průkazů, takže je prakticky jisté, že na konci roku fronty na úřadech budou. Teď jde jen o to, jak dlouhé.

Ministerstvo dopravy apeluje na všechny řidiče, jejichž řidičské průkazy spadají do této etapy, aby se co nejdříve dostavili na obecní úřady obcí s rozšířenou působností, kde jim výměnu bezplatně zařídí. Budou k tomu potřebovat starý řidičský průkaz, doklad totožnosti a fotografii,“ uzavírá Ivo Vykydal.

Podrobnější informace o bezplatné a povinné výměně řidičských průkazů

autor: evk
Spustit audio