Nejraději jezdíme na dovolenou autem

17. červen 2010

Cestování k letnímu období neodmyslitelně patří. Proto nás zajímalo, jak se letos vypravíte na dovolenou? Podle naší internetové ankety většina lidí - 77 procent - vyrazí na cesty autem. Dalších 13 procent poletí letadlem, čtyři procenta využijí železnice a šest procent respondentů dokonce stráví dovolenou na kole. Což jim mnozí závidíme, protože k tomu nemáme patřičnou odvahu. Jak to ale udělat, aby naše dovolenkové cestování bylo co nejpohodlnější?

Především je nutné už samotnou cestu do cíle naší dovolené brát jako její součást a neoddělovat ji. Podle toho pak vybrat správný dopravní prostředek. Ten se může časem měnit.

„Párkrát jsem byl autem na dovolené, ale vzhledem k tomu, že už máme děti a jezdíme dlouhé vzdálenosti - přes dva tisíce kilometrů - je lepší jet vlakem nebo letadlem. Pro děti je to příliš dlouhá doba na to, aby celou cestu seděli přivázáni v autosedačkách, a manželka navíc neřídí, takže bych celou cestu musel odřídit sám,“ říká jeden z dotazovaných řidičů v naší anketě.

Jestliže nejedete vlastním autem, vezete s sebou pouze ty věci, které skutečně potřebujete. To může být někdy velká výhoda, protože do auta člověk dá i věci, o kterých si myslí, že by je možná mohl potřebovat. A nakonec mu jsou k ničemu.

„Přesně tak. Kromě toho se domnívám, že silnice jsou přeplněny nákladními auty. Mě osobně téměř nahání strach, když vidím, jak se dva kamióny předjíždějí a vytvoří přitom doslova stěnu na silnici.“

Chce to prostě zvolit správnou dobu odjezdu. Nemusí to být nutně v noci, kdy jsou dálnice o poznání volnější, ovšem naše tělo není na noční přejezdy stavěné. Stačí vyjet třeba ve všední den a ne v pátek odpoledne. I když při současném provozu se člověk kolonám asi nevyhne. Pokud ovšem s nimi alespoň podvědomě počítá, pak se určitě nedostane do stresu.

Jak připomíná ministr dopravy Gustav Slamečka, na silnicích se o prázdninách potkává hned několik skupin řidičů. „První skupina jsou řidiči, kteří jedou jako každý den do práce a jsou ve stresu. Naopak druhá skupina jsou dovolenkáři, kteří v poklidu směřují do cíle své cesty. Právě rozdílná nálada a rozpoložení obou skupin může způsobit, že se k sobě řidiči chovají agresivně.“ Přesto má jízda autem na dovolenou své nesporné výhody.

„Člověk je mnohem pohyblivější a může si sám určit, kam nebo kudy pojede.“
„Cestování autem je pohodlnější,“ odpověděli dotazovaní řidiči v naší anketě.

Ovšem obnáší to pečlivou přípravu. Zatímco u vlaku nebo letadla stačí pouze koupit jízdenky či letenky a na perón se dokonce dá přiběhnout pár minut před odjezdem, pak cestování po vlastní ose je na přípravu náročnější. Především je nutné mít auto v dobrém technickém stavu, neuškodí podívat se, dokdy je platná technická prohlídka. Ale nejen to, jak

„Pokud je na vozidle jakákoliv závada, která se doporučuje výhledově odstranit, určitě byste s ní neměli jet do zahraničí, protože oprava v zahraničí může vyjít mnohem dráž,“ radí Oldřich Očenášek ze společnosti DEKRA Automobil.

Nutností pro cestu do neznámých míst je dobrá mapa nebo navigace s aktuálními mapovými podklady. Myslet bychom měli také na pohodu posádky, to znamená lehké jídlo a pití na cestu a především nějakou zábavu pro děti, protože ty to dříve nebo později přestane v autosedačce bavit. I proto je důležité si dobře plánovat přestávky. Pokud je spojíme s návštěvou nějakého zajímavého místa, pak budou spokojeny děti i řidič, který si tak může odpočinout.

autor: evk
Spustit audio