Radary v rádiích? Ano, nebo ne?

12. srpen 2010

V naší předchozí anketní otázce jsme se vás ptali, k čemu slouží informace o policejních hlídkách s radary. Podle výsledků naší ankety to vypadá, že tyto zprávy jsou dobré tak akorát pro agresivní řidiče, které varují před případnou pokutou. Je o tom přesvědčeno 72 procent respondentů naší ankety a také řidiči v pražských ulicích.

„Piráti silnic na daný úsek sníží rychlost, ale jakmile ho minou, opět šlápnou na plyn. Nemyslím si, že to má nějaký smysl.“
„Podle mých zkušeností si myslím, že to vliv na lidi nemá.“
„Na agresivní řidiče neplatí nic. Tady jsou takoví suveréni, že na ně neplatí ani police, a bohužel jim to často vychází.“

Také dopravní psycholog je přesvědčen, že informace soukromých rádií o mobilních radarech jsou užitečné hlavně pro rychle jedoucí řidiče: „Informace zejména upozorní řidiče, kteří nedodržují předpisy. Nelze této zprávě tedy upřít určitý preventivně-bezpečnostní smysl. Na druhé straně se však domnívám, že účinnější postih následuje ve chvíli, kdy je hříšník přistižen. Pokud je pokuta vysoká, člověka zpravidla poučí. Jsou však řidiči, kteří jezdí bez ohledu na předpisy a ani po upozornění na měření rychlosti nohu z pedálu příliš neuvolní,“ říká Karel Havlík.

Dopravní policisté na upozorňování řidičů na stanoviště jejich hlídek nevidí nic špatného. Možná proto, že není v jejich silách tomu zabránit. Nabízí se otázka, proč to vlastně děláme?

„Nevím, je to taková solidarita. Když vidím radar, tak na něj upozorňuji protijedoucí řidiče. Jednou mi jeden cizinec řekl, že se mu moc líbí, jak tu na sebe řidiči solidárně blikají,“ dodává jeden z dotazovaných řidičů.

Možná je to přežitek z doby ne tak dávno minulé, kdy platilo, že policie, respektive tehdy veřejná bezpečnost, je naším nepřítelem.

„To platilo po celá léta, že se řidiči navzájem upozorňovali blikáním na měření rychlosti. V dnešní době není problém zatelefonovat a řidiči se zřejmě domnívají, že se to touto cestou dozví víc lidí,“ dodává Karel Havlík. Otázkou však je, jestli je to zajímá.

Co si pomyslíte, když z rozhlasového přístroje slyšíte informaci, že tam a tam stojí policejní hlídka s radarem?

„No nic, prostě pojedu pomaleji.“
„Nevěřím tomu. Věnuji se jízdě a tomu, co vidím před sebou.“
„Je mi vcelku jedno, zda informace z rádia zazní, nebo ne.“
„Pokud to někdo řekne, tak si to poslechnu, ale je mi to v podstatě jedno. Rychlost dodržuji stále.“
„Občas si dopravní zpravodajství poslechnu, ale zajímají mě spíš kolony. Informace o radarech ve zřetel neberu.“

Aktuální situaci o hustotě provozu na našich silnicích můžete slyšet například v Zelené vlně Českého rozhlasu, protože si myslíme, že informace o situaci na silnicích je pro bezpečnost provozu důležitější než to, kde stojí dopravní hlídky.

autor: evk
Spustit audio