Jak poznat zaplavené auto?

17. srpen 2010

Finty autobazaristů jsou různé a zájemce o ojeté auto musí být hodně ostražitý. Vždyť podle odborníků se na našich silnicích pohybuje téměř půl miliónů aut, která byla nic netušícím lidem prodána s falešnými doklady, změněnými identifikátory či přetočenými kilometry.

A teď po povodních se k tomu mohou přidat i auta nebezpečná, tedy zaplavená. Jak se jim v bazarech vyhnout? V první řadě už správnou volbou autobazaru, protože ne všechny se chovají seriózně. Naopak jsou bazary, které si hlídají svou pověst, a zatopené auto v jejich nabídce určitě nenajdete.

„V solidních bazarech se takové vozy nevyskytují, protože si na ně dávají pozor. Téma zatopených vozů začíná být aktuální až nyní a podobná auta se teprve začnou objevovat. V následujících měsících až roce bude tedy potřeba být ostražitější a dávat si na zatopené vozy pozor, protože podobných podvodných nabídek bude jistě mnoho,“ říká s přesvědčením Aleš Zich z AZ Consulting.

Vychází totiž z letitých zkušeností. Prodejce podle něj musí velmi dobře vědět, jaký je stav auta, které prodává: „Ano, v drtivé většině to vědí. Je spíš výjimka, že skutečný stav vozu nejde poznat.“

Ale i laik může leccos odhalit. Byť třeba voda nenapáchala na autě takovou škodu, aby nešla opravit, a tudíž to na první pohled nemusí být zřejmé.

„Doporučuji podívat se do technického průkazu vozidla a zjistit si trvalé bydliště jeho provozovatele. Jestliže se časově i místně shoduje s místy, kde byly povodně, věnoval bych před koupí zvýšenou pozornost kontrole toho, zda náhodou nemohlo být vozidlo zatopeno,“ nabízí docela jednoduché vodítko Vítězslav Černík z Dekra- automobil.

Jasným znakem vozidla pod vodou je typický zápach, ale pokud se auto začne vysoušet rychle, nemusí být cítit. Zvlášť když se potahy a sedadla vymění. Auto, které bylo pod vodou, však může mít skryté vady, které se projeví až později. Nejčastěji jde o problémy elektronických bezpečnostních systémů vozidla.

„Vysušené řídící jednotky zatopeného vozu mohou následně normálně fungovat, ačkoliv je v nich zanesena skrytá vada. Pokud tato vada poté v neočekávaném okamžiku zapříčiní například nefunkčnost systému ABS nebo náhlé spuštění airbagů, jde dle mého názoru o životně nebezpečnou závadu. A ta může vzniknout kdykoli po zatopení vozu.“

I proto je dobré, aby kupní smlouvu viděl i právník, protože se může stát, že nebudete mít ani po zjištění této skryté vady nárok na odstoupení od smlouvy. A pokud by vám někdo nabízel ke koupi zatopené auto s obrovskou slevou, pak o tom raději ani neuvažujte.

„Já osobně bych si vůz, o kterém bych věděl, že byl zatopen, nikdy nekoupil. Hlodalo by ve mně vědomí, že takový automobil může kdykoliv a kdekoliv vypovědět službu a se třemi malými dětmi budu nucen řešit otázku, jak dopravím rodinu domů a jak následně zajistím opravu nepojízdného vozidla. Tuto povědomost by mi nevyvážila žádná sleva z ceny vozidla.“

Dobrá rada nad zlato.

autor: evk
Spustit audio