Čtyřkolka je auto

19. srpen 2010

Mezi těmi, kteří si rádi dopřejí trochu toho adrenalinu v přírodě, najdeme nejen ty, kteří vyjíždějí mimo cesty na kolech, ale také ty, kteří jsou líní šlapat do pedálů, a přesto se na motorku necítí - čtyřkolkáře neboli quadisty. Čtyřkolky jsou zkrátka v módě. Jízda na nich však má svá pravidla, na které mnozí doslova a do písmene kašlou.

Kdo chce řídit motorové vozidlo, musí mít odpovídající řidičské oprávnění, tedy autoškolu. Na motorku skupinu A, na osobní auto B, na nákladní C, a tak dále. U čtyřkolky to však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

„Ve velkém technickém průkazu sice motocykl uvedený je, ale všechny čtyřkolky od sportovních po užitkové se mohou řídit pouze s řidičským průkazem skupiny B, tedy na auto,“ vysvětluje prodejce čtyřkolek EMU Miroslav Roth.

Záleží však na tom, kde člověk jezdí. Při řízení motorového vozidla na pozemních komunikacích musí mít příslušné řidičské oprávnění. Z toho vyplývá, že pokud by řídil vozidlo jinde než na pozemní komunikaci - na dálnici, silnici, místní nebo účelové komunikaci - nepotřebuje k tomu řidičský průkaz,“ vysvětluje právník Zdeněk Svátek.

Neznamená to však, že jízdou mimo pozemní komunikace se zbavíme odpovědnosti za případné škody nebo následky nehody. Naopak, v takové situaci povinné ručení nekryje případné škody, i na zdraví, které bývají nemalé. Ostatně na pozemní komunikace nesmíme vyjet se čtyřkolkou, která nemá registrační značky a uzavřené povinné ručení.

A pozor, v obou případech platí, že pod účelové komunikace spadají i lesní a polní cesty. Proto mnozí volí uzavřené areály mimo ně. Na sportovních čtyřkolkách si můžete zajezdit na různých tratích, které jsou v současné době inzerovány například v Českých motocyklových novinách. Jednotlivé tratě jsou tam vyfocené, popsané a také je uvedena cena, za kterou je možné trať pronajmout. To je podle mě nejlepší vyžití. Hodně majitelů sportovních čtyřkolek to také řeší tak, že stroj přihlásí na značky, pořídí si obutí na silnice a řádí tam.“

Tam samozřejmě platí příslušná pravidla silničního provozu jako pro všechny. Na čtyřkolce je povinná přilba stejně jako na motocyklu. A doporučit lze další ochranné vybavení - rukavice, motorkářské boty i chránič páteře.

Ještě podotýkáme, že jezdit mimo cesty se nemusí vyplatit, protože tady je i další zákon, jako třeba ten o lesích.

autor: pgj
Spustit audio