Pozor, na trhu s ojetinami je nový typ podvodů

9. září 2010

Koupit ojeté auto je teď, zdá se, ještě o něco problematičtější než dřív. Odborníci totiž varují před novým typem podvodů. Stále častěji se jej dopouštějí majitelé aut, které jsou v exekuci. Snaží se svůj vůz prodat, přestože nesmějí.

Jako první na to upozornil největší autobazar v Česku. Tamější ředitel výkupu Petr Vaněček říká, že se s tímto typem podvodníků setkával i v minulosti - teď ale počet extrémně narostl. „Nárůst evidujeme v podstatě od začátku roku, hlavně tedy v posledních třech měsících, kdy obzvlášť v posledním měsíci byl nárůst enormní. Vysvětlujeme si to tak, že ekonomická krize na nás teď dopadá v plné síle.

Jen v minulém týdnu odhalili ve výkupu tohoto bazaru dvanáct lidí, kteří se snažili prodat auto zatížené exekucí. „Týká se to jak levných, tak drahých aut. Mezi dlužníky jsou jak firmy, tak soukromníci, takže podle produktu se to rozlišovat nedá.

Pokud koupíte vůz, který je v exekuci, připravte se na to, že o něj přijdete. Náleží přece primárně věřiteli toho, kdo vám jej prodal. A najít legálně přihlášené auto patří k těm nejsnazším úkolům v práci exekutora.

Nastane čas, kdy exekutor po spolupráci s policií vozidlo zabaví. Zákazníkovi, který si vozidlo v dobré víře pořídil, zbudou jen oči pro pláč a možnost soudit se s dodavatelem. Ovšem to je v České republice složitá a hlavně časově náročná záležitost.

Jako jakási obrana proti nepoctivcům, kteří by chtěli prodat auto, přestože jsou v exekuci, poslouží Centrální evidence exekucí. „To je veřejný seznam, do kterého může každý nahlédnout a zjistit, zda prodejce není v exekuci,říká Jiří Prošek z Exekutorské komory.

Databáze je sice k dispozici na internetu, ovšem abyste do ní měli přístup, musíte se zaregistrovat a zaplatit skoro 250 korun. Jen velmi obtížně si proto dokážu představit, že by typický zájemce o ojeté auto - který často s nákupem chvátá - byl ochotný čekat tradiční tři dny, než se mezi bankami zrealizuje převod vstupního poplatku. Nicméně, podle viceprezidenta Exekutorské komory prodeje exekuovaných aut nejsou v současnosti významným problémem. To, že největší bazar v Česku bije na poplach, přičítá právě jeho velikosti. „Problém se tam daleko víc kumuluje a, jak se říká, bije do očí.“

Možná je to ale také začátek nového, negativního trendu. Každopádně, pokud nechcete naletět a koupit auto od člověka v exekuci, máte několik možností. Můžete se registrovat a brát data z Centrální evidence exekucí. Pohodlnější však je využít před koupí auta služeb některého z odborných a nezávislých poradců anebo vůz koupit v bazaru, který je majitelem prodávaných aut a ještě na ně ideálně poskytuje právní záruky. V takovém případě totiž bazar přebírá i zodpovědnost.

autor: pek
Spustit audio