Na výměnu řidičáku je už nejvyšší čas!

6. prosinec 2010

Na čtyři sta tisíc řidičů si dává takřka čtyři roky na čas s povinnou výměnou řidičského průkazu. Je to jako vždy, na všechno máme dost času a pak lamentujeme nad nekonečnými frontami, za které si v podstatě můžeme sami. Ti, co je výměna ještě čeká, ale mají v těchto dnech opravdu nejvyšší čas.

Výměna se týká řidičských průkazů vydaných do konce roku 2000. „Slouží to jako vodítko pro řidiče. Pokud uvidí na svém řidičském průkazu razítko policie, znamená to, že si musí jít průkaz vyměnit,“ vysvětluje jednoduchou poučku Josef Mihalík, ředitel Odboru dopravně správních agend pražského magistrátu.

Postup je přitom jednoduchý. „Měli bychom mít připraven občanský průkaz, původní řidičský průkaz, jednu fotografii a vyplněnou žádost o výměnu řidičského průkazu,“ vyjmenovává šéf odboru řidičáků Jan Žák.

Na některých úřadech připravují kvůli frontám rozšíření úředních hodin. Jinde, například v Pardubicích, si však kladou otázku, proč by to měli dělat. „I když jsme před čtyřmi lety prodloužili pracovní dobu na úřadě, ovoce to zrovna nepřineslo. Lidé totiž prodlouženou pracovní dobu stejně nevyužívali. Proto jsme zaujali stanovisko, že pokud měli řidiči na výměnu řidičského průkazu několik let, nebudeme prodlužovat pracovní dobu kvůli těm, kteří to nechali na poslední chvíli,“ říká vedoucí odboru řidičáků pardubického magistrátu Vladimír Baksaja.

Ve Zlíně zase naopak pro ty, kteří nestíhají, mají originální postup podání žádosti. „Zatím tu vše probíhá bez komplikací a fronty se netvoří. Magistrátní pracovnice dokonce přijímají žádosti i mimo úřední hodiny – stačí zaklepat zboku budovy na neprosklenné dveře a úřednice vás ochotně odbaví. Zhoršení situace se proto neobávají.“

V Mostě bude výjimečně otevřeno i tuto a další sobotu. Obdobně reagují i v Olomouci. „Úřadníci by museli každý pracovní den zvládnout odbavit víc než tři sta žadatelů. Prodlužují proto pracovní hodiny – každou středu, kromě polední pauzy – budou řidičům k dispozici od 7 do 19 hodin, mezi svátky od 7 do 17 hodin a na Silvestra od 7 do 12 hodin. Vyřízení jedné žádosti sice trvá několik minut, ale řidiči musejí počítat s tím, že teď stráví ve frontě několikanásobně víc času.“

Navíc otevřou tento měsíc okénka i na pražském magistrátu, kde je potřeba vyměnit ještě přes padesát tisíc průkazů.

„V pátek je sice běžně zavřeno, ale budeme mít otevřeno do 14 hodin, v sobotu potom do 13 hodin. Řidiči si budou moct přijít vyměnit řidičský průkaz také 10., 11., 17. a 18. prosince. Pevně věřím, že v průběhu těchto dnů zbylé řidičáky stihneme vyměnit,“ uzavírá Josef Mihalík.

Kdo o výměnu do konce týdne požádat nestihne, riskuje, že po Novém roce bude mít neplatný doklad, tedy řidičský průkaz. Státní tiskárna totiž má na vydání nového dvacet dní. Jízda s neplatným dokladem je pokutována, stejně jako jízda se zapomenutými doklady, do dvou tisíc korun v blokovém řízení. A navíc si za nutnou výměnu po 1. lednu zaplatíme správní poplatek padesát korun, zatímco do konce roku je povinná výměna zdarma.

autor: pgj
Spustit audio