Nafoukněte si auto pomocí autoboxu

20. leden 2009

Zimní dovolená má své neopakovatelné kouzlo, zvláště pokud se při svém pobytu na horách trefíte do poloprázdné sjezdovky a volných vleků. Věc má ale háček, jak dopravit celou rodinu i s jejich lyžařským vybavením do horského střediska. Auto je samozřejmě ideální pomocník, ale co se týče zavazadlového prostoru, není nafukovací. Anebo je?

Svým způsobem ano, protože pokud si vyberete správný autobox, můžete zvětšit objem pro přepravované věci až o několik desítek litrů. A především díky své délce, se do těchto stešních boxů bez nejmenších problémů vejdou i dlouhé lyže. A tady by mělo začít hlavní kritérium pro výběr střešního autoboxu.

"Při výběru záleží na tom, na kolik párů lyží autobox chcete, nebo kolik se do něho má vejít litrů. Pokud se do auta vejde pět lidí, chcete mít box na pět párů lyží. Maximum je osmdesát kilo, ale vyrábějí se i boxy padesátikilové," přibližuje Josef Keller z Neumaxu.

Když už víme, jak velký objem by autobox měl mít, pak bychom měli vědět, na jaký příčník jej budeme nasazovat.

"Záda jsou hodně široká a musíte si dát pozor, aby na to třmeny od autoboxu šly."

Autoboxy jsou pochopitelně zabezpečené proti krádeži a podle stupně zabezpečení se liší i cena.

"Zámky jsou u všech boxů dané. Lze si vybrat buď jednostranné nebo oboustranné otevírání a nebo otevírání ze zadní části boxu. Boxy jsou samozřejmě zamčené a přidělané třmeny."

Autobox je zcela viditelným doplňkem našeho auta, takže není divu, že mnozí lidí chtějí, aby jim box s automobilem ladil. A výrobci jim tyto požadavky plní.

"Vyrábějí se buď boxy ze základních materiálů v šedé barvě, nebo potom i z lepších materiálů, které seženete v šedé a černé barvě a nebo z nějakého leského plastu."

Podobně jako u střešních nosičů kol i autoboxy jsou konstruovány na určitou maximální rychlost, což je další kritérium, které bychom neměli pominout.

"Samozřejmě v každém manuálu jsou rychlostní limity rozepsány. Nejnižší jsou od 90 km/h."

A kolik stojí?

"Ceny boxů se řádově pohybují od 3 000 do 25 000 Kč. Záleží na tom, jak kvalitní box chcete, nebo jak často ho chcete používat."

Takže pro toho, kdo potřebuje autobox jen jednou za čas, je asi finančně výhodnější jeho půjčení. Ať už od známých anebo z půjčovny. Většinou je nabízejí tam, kde půjčují lyžařské vybavení.

autor: evk
Spustit audio