Jak si nepokapat kalhoty kečupem
Vědci z Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd České republiky zkoumají vlastnosti speciálních kapalin, aby navrhli levnější výrobu polymerů. Zároveň s tím zjišťují, jak vyrobit třeba kečup, který vám nepokape kalhoty.
Kečup, med, dresink či majonéza mají společného víc než to, že jimi ochucujeme a dochucujeme jídlo - pro fyziky jsou zajímavé tím, že se chovají jinak než voda, i tečou jinak - například je nenalijeme do talíře nebo na chleba plynule, jako vodu do skleničky, ale často se stane, že dlouho neteče nic, a pak vychrstne najednou velké množství a máme třeba plný talíř kečupu.
Tak se projevují látky, které fyzikové v Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd řadí mezi tzv. nenewtonské kapaliny - a velmi detailně zkoumají jejich vlastnosti. Mimo jiné i proto, že mezi ně patří také asfalt nebo - a to je důležité pro výrobu umělých hmot - polymerní taveniny.
Nejposlouchanější
-
Giovanni Boccaccio: Dekameron. Hvězdně obsazený výběr lehkomyslných příběhů z období renesance
-
David Zábranský: O jednom zachraňování života. Radikální moudra ceděná přes roušku čte Václav Neužil
-
Zbožný Tomáš a Blíženci. Dvě povídky Jakuba Arbese
-
Jan Zábrana: Psovod Gerža. Jak se z člověka stává stvůra
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.