Jak si nepokapat kalhoty kečupem

11. červen 2014

Vědci z Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd České republiky zkoumají vlastnosti speciálních kapalin, aby navrhli levnější výrobu polymerů. Zároveň s tím zjišťují, jak vyrobit třeba kečup, který vám nepokape kalhoty.

Kečup, med, dresink či majonéza mají společného víc než to, že jimi ochucujeme a dochucujeme jídlo - pro fyziky jsou zajímavé tím, že se chovají jinak než voda, i tečou jinak - například je nenalijeme do talíře nebo na chleba plynule, jako vodu do skleničky, ale často se stane, že dlouho neteče nic, a pak vychrstne najednou velké množství a máme třeba plný talíř kečupu.

Tak se projevují látky, které fyzikové v Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd řadí mezi tzv. nenewtonské kapaliny - a velmi detailně zkoumají jejich vlastnosti. Mimo jiné i proto, že mezi ně patří také asfalt nebo - a to je důležité pro výrobu umělých hmot - polymerní taveniny.

autor: Jana Olivová

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.