Vývoj speciálních skel a nových typů křišťálu

30. květen 2012

Až budete dnes pít vodu nebo džus ze skleničky, budete si brát léky ze skleněné lahvičky nebo otevírat sklenici kompotu, prohlédněte si je, i když se vám mohou zdát úplně obyčejné i nezajímavé. Za jejich vlastnostmi je totiž pravděpodobně dlouhý a usilovný vědecký výzkum.

Pokročilé technologie vyžadují materiály se stále novými a speciálními vlastnostmi – týká se to i skla. Ačkoliv by se laikovi mohlo zdát, že se sklem se příliš udělat nedá, opak je pravdou. Vědci vyvíjejí skla vysoce chemicky odolná pro lékařské, farmaceutické a potravinářské účely, skla s jedinečnými optickými vlastnostmi, vodivá nebo takzvaně bioaktivní, používaná třeba v dentální medicíně.

Velkou pozornost však badatelé věnují i zdánlivě obyčejným a každodenně používaným sklům, jako je křišťál na skleničky, ze kterých pijeme. I ten se totiž dá vylepšovat, jak vysvětluje docent Jaroslav Kloužek z Laboratoře anorganických materiálů, což je společné pracoviště Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Tam se zaměřují mimo jiné na odstranění oxidu olovnatého, který se v křišťálových sklech využívá už dávno.

autor: Jana Olivová