Papež Benedikt XVI. nahrává CD

27. září 2009

Papež Benedikt XVI. bude hovořit a zpívat v latině, italštině, portugalštině, francouzštině a němčině na nejnovějším CD firmy Geffen, která podepsala exkluzivní smlouvu s Vatikánem o vydání alba s hlasem hlavy římskokatolické církve. Album celosvětově vyjde 30. listopadu. Bude obsahovat směsici lauretánských litanií a mariánských lidových písní, z audionahrávek vatikánského státního rádia, které doplní osm skladeb soudobé vážné hudby. Výtěžek z prodeje má jít na podporu hudebního vzdělání chudých dětí.

Papežův hlas doprovodí Římský filharmonický akademický sbor, vedený monsignorem Pablem Colinem, emeritním sbormistrem baziliky sv. Petra. Záznam bude pocházet přímo z vatikánské baziliky svatého Petra. Instrumentální skladby nahrála slavná britská Královská filharmonie, která natáčela v legendárních studiích Abbey Road. Značka Geffen, na které album vyjde, patří mezi nejvýznamnější hudební vydavatelství, jež zejména v 90. letech vydávala převážně rockové kapely. Papež Benedikt XVI. se tak octne ve stejné vydavatelské stáji jako například Neil Young či skupiny Aerosmith, Guns N´ Roses nebo Nirvana.

Nebude to v historii poprvé kdy se papežův hlas ozve z hudebního nosiče. Jan Pavel II. v roce 1999 propůjčil svůj hlas na zvláštní kompilaci firmy Sony music. Také zde bylo použito hlasu papeže z archivu Vatikánského radia zabaleného do hudby, která se téměř neodlišuje od nahrávek vydávaných pod názvem New age. Obklopen zářivou rytmickou sekcí v hudbě, která obsahuje zajímavou směs klasiky a současné západní hudby, přináší Jan Pavel II. povznášející zvěst věřícím po celém světě, jak tehdy psaly všechny tiskové agentury.

CD bylo vydáno na Velikonoce před očekáváním nového milénia. Tato zvuková vnitřní expedice do duchovních hlubin se vydávala na průzkum univerzálních témat spirituality, jako je oslava, odpuštění a bratrská láska. "Abba Pater" bylo první hudební CD v dějinách, na kterém vystupuje nejznámější světová osobnost. Papež tu v 5 světových jazycích zpívá, přednáší a modlí se za uzdravení lidstva. 30. listopadu budeme moci porovnat, která z papežských nahrávek je populárnější.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio