Křižáci se vrací do Jeruzaléma – tentokrát nemají meče, ale elektrické vozíky

5. květen 2013

Jedním z křesťanských řádů, které se účastnily křižáckých válek proti pohanům, byli i lazariáni. Ve 13. století ze Svaté země odešli a dnes se do ní zase vracejí – i se svým původním posláním.

Po více než 700 letech se do Svaté země vracejí křižáci – ale tentokrát ne, aby ji dobyli. Vojenský a špitální řád sv. Lazara Jeruzalémského je těsně spjat s křižáckými válkami a vznikl v roce 1098 v Jeruzalémě, aby ošetřoval malomocné. Lazariáni vybudovali po celé zemi špitály a zapojili se i do bitev proti muslimům. Když ale v roce 1291 padla jejich hlavní bašta Akko, řád Svatou zemi opustil.

Teď se do Jeruzaléma vrací, ale nikoli s meči a na koních, ale na dvousedadlových elektrických vozíčcích. Jde o součást projektu s cílem pomoci invalidům v přemisťování po obtížně přístupném Starém Městě. Na projektu s lazariány spolupracuje jeruzalémský magistrát, který jím chce podpořit „ekologicky šetrné poutní cesty“. Jeden člen řádu v jeho rámci dokonce podnikl cestu do Jeruzaléma pěšky až ze Švédska.

Na dvousedadlových elektrických vozíčcích řádu Lazariánů se invalidé mohou snáze pohybovat uličkami Jeruzaléma

Lazariáni projektem zahájili svůj návrat. Prozatím sídlí v hotelu u Jaffské brány do Starého Města a hledají ke koupi nemovitost na stálé zastoupení. Elektrické vozíčky považují za symbolický začátek pokračování své původní mise, kterou je pomoc nemocným a zranitelným a „péče o duši, mysl i tělo křesťanských poutníků“.

Jeruzalém je podle lazariánů sice Svaté město, ale velice obtížné pro invalidy. Automobilová doprava je zde prakticky zakázaná a město je plné křivolakých uliček a kopců. Nové elektrické vozíčky jsou ideálním řešením, neboť ujedou až 19 kilometrů bez nutnosti dobít baterie.

Na dvousedadlových elektrických vozíčcích řádu Lazariánů se invalidé mohou snáze pohybovat uličkami Jeruzaléma

Vojenský a špitální řád svatého Lazara má jméno po biblickém malomocném Lazarovi, kterého vyléčil Ježíš. Od konce 13. století, kdy lazariáni ze Svaté země odešli, zažil řád mnoho dramatických událostí – zapletl se do evropské politiky, byl zakázán papežem, několikrát se rozpadl a téměř zanikl a byl znovu oživen.

Dnes je charitativní organizací, která má přes 4000 členů a svého velmistra a působí v 36 zemích světa. V roce 1937 obnovil činnost i v Československu, a to na popud Karla Schwarzenberga, otce současného ministra zahraničí. Kníže Schwarzenberg starší byl také prvním českým velkopřevorem lazariánů.

autor: gzb
Spustit audio