Kardinál Duka vyzval čínského prezidenta k respektování lidských práv; nový papežův dokument Amoris laetitia a vatikánské archivy

2. duben 2016

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka vyzval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k respektování lidských práv. U příležitosti úterní státní večeře mu předal dopis, ve kterém mimo jiné píše, že návrat náboženské svobody v Číně není možný bez respektování občanských a lidských práv.

Podle Duky se více než jedna třetina obyvatel oficiálně komunistické Číny hlásí k duchovnímu životu. Patří mezi ně vedle budhistů či taoistů i téměř sto milionů křesťanů.

Bohoslužbu za oběti komunistického režimu v Číně odsloužil v úterý (29.3) večer Tomáš Halík v Akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. Tomáš Halík se osobně přátelí s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Právě krvavé potlačení povstání v Tibetu v roce 1958 patří k nejhrůznějším zločinům čínského komunistického režimu.

Nový papežův dokument Amoris laetitia – Radost lásky

Amoris laetitia – neboli Radost lásky – to je název papežova dokumentu, který bude v pátek 8. dubna představen ve Vatikánu. Apoštolská exhortace je výsledkem dvou zasedání biskupské synody na téma Povolání a poslání rodiny v církvi a současném světě. Prezentací dokumentu pověřil papež vídeňského kardinála Christopha Schönborna.

Ačkoli Vatikán nezveřejnil podrobnosti o obsahu exhortace, podle vatikanisty Johna Allena se očekává, že v něm zarezonují především témata, na kterých se biskupové během synodu shodli. Tedy například potřeba vypracovat důkladnější programy přípravy na manželství a větší podpora rodin, které se snaží naplňovat vizi církve o manželském životě.

Bude zpřístupněna část vatikánských archivů, které se týkají vojenské diktatury v Argentině

Části vatikánských archivů, které se týkají vojenské diktatury v Argentině, budou v následujících měsících zpřístupněny ke studiu. Materiály z období let 1976 - 1983 jsou momentálně ve stádiu katalogizace. Po ukončení zařazení dokumentů do seznamu budou, podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho, stanoveny podmínky pro konzultaci archivů v součinnosti s biskupskou konferencí Argentiny.

Zpřístupnění archivních materiálů z období 1976 - 1983 vážících se na Argentinu má výjimečný charakter. Momentálně jsou ve Vatikánských archivech badatelům přístupné materiály datované do roku 1939, tedy po pontifikát Pia XI. Ve stádiu příprav je i zpřístupnění období pontifikátu Pia XII.

Spustit audio