Kittelův život ve faktech

23. září 2010

Jan Josef Antonín Kittel byl vnukem vojenského ranhojiče a synem místního léčitele. 13. 2. 1704 byl pokřtěn v kostele ve Bzí. Jména Eleazar začal používat až v době stavby svého domu. Pravděpodobně nestudoval žádnou lékařskou fakultu, obecně se však předpokládá, že měl aprobaci vojenského ranhojiče.

Úspěchy v léčení měl však přesto veliké, a to jak u panstva, tak i u lidu. První písemná zmínka o jeho léčení je z roku 1733, kdy je v kronice zaznamenáno, že vyléčil ženu jabloneckého starosty. V roce 1727 se žení a Anne-Marií Günterovou z Kokonína, s níž má 11 dětí. Většina synů pokračuje v otcově praxi a jsou lékaři či lékárníky, Eustach Jarolím Kittel je pro své lékařské umění v Tarnově v Polsku povýšen i do šlechtického stavu.

V rodné obci Krásná (Schumburg) si Kittel staví dům, který je unikátní stavbou a nemá na našem území obdoby. Ten užívá i jako lékárnu a sanatorium. Léčí chudé i bohaté, diagnostikuje např. ze vzorků moči. Užívá vodoléčby, dvě století před Kneipem, Priesnitzem či Schindlerem, používá studánku s léčivou vodou, u níž se teprve po generacích vědecky prokázalo, že je mírně radioaktivní a podobá se vodě z lázní Jáchymov. Je dokázáno, že provádí i oční operace. Pracuje nejen na panství pánů Des Fours, ale i pro sousední Harrachy. Přestože chudé léčí zadarmo, brzy získá velké jmění. Podle neprokázaného podání je přijat za terciáře františkánského řádu a jméno Eleazar, které začíná používat, to prý dokládá.

Film Eleazar Kittel

V roce 1738 málem zemře v Labi, když se pod ním prolomí led. Od té doby se změní jeho přístup k životu: zakládá na Krásné školu, staví kapli, kterou později přestavuje na kostel v němž buduje Svaté schody (1756 - 1763). Kittel staví i faru, z jeho popudu je Johannem Richterem postaveno sousoší před farou a další stavby a plastiky. Kittelův syn Filip Jakub studuje teologii, po vysvěcení působí v kostele na Smržovce (kde měl doktor Kittel svatbu), po zřízení farnosti je pak prvofarářem v Krásné, v kostele, který Kittel postavil a o jehož povýšení se zasloužil.

V roce 1777 slaví zlatou svatbu, jíž se účastní velké množství hostů i ze šlechtického prostředí. Roku 1779 jej navštíví Josef II., který o tom píše ve svém cestovním deníku. Když je v roce 1783 jeho syn Filip Jakub ustanoven farářem na Krásné, je datum primiční mše stanoveno na výroční den Kittelova křtu. Brzy poté doktor Kittel končí svou lékařskou praxi a odchází na výminek k synovi na faru, kde 16. 11. 1783 slepý a chudý umírá.

Doktor Eleazar Kittel

Hlas kohouta je nadějí...
... jí uzdraví se nemocný...

Spustit audio