Vězení jako ze science fiction

17. listopad 2007

Kriminalita je jedním z nejvážnějších problémů svobodné společnosti. Asi ale budete souhlasit, že jejím řešením rozhodně není návrat k totalitě. Hodně se dá udělat vhodnými změnami zákonů, potřebná je ale především mravenčí práce v oblasti prevenci a pomoci odsouzeným.

Představte si vězení, kde se jeho obyvatelé společně modlí a děkují Bohu, že byli dopadeni a posláni právě sem. Někteří říkají: "Nebyli jsme dopadeni, ale spaseni." Asi to zní jako nepovedená science fiction, v texaském Houstonu je to ale realita. Zdejší vězni se sem dostali dobrovolně na základě speciálního programu, který umožňuje křesťanské organizaci Prison Fellowship osobně se jim věnovat.

Většinou jde o vězně, kteří končí své tresty. Jsou za mřížemi kvůli vraždám, napadení nebo nekalému obchodování všeho druhu. 315 obyvatel daného zařízení má k dispozici meditační místnost a knihovnu. Hlavně se ale každému z nich 18 měsíců věnuje osobní poradce. Všichni se také účastní speciálního duchovního a etického programu.

Ani po propuštění program nekončí. Dalšího půl roku dostává každý z bývalých vězňů osobní pomoc a věnuje se jim církevní sbor v místě jejich bydliště. Zdaleka ne všichni vězni jsou křesťany. Program ale podstupují dobrovolně a vědí, v jakém duchu bude probíhat. Výsledky jsou pozoruhodné - pouze 18 % jeho účastníků se dostane do konfliktu se zákonem v průběhu následujících dvou let.

Zakladatelem organizace Prison Fellowship je mimořádně zajímavý člověk jménem Charles Colson. Kdysi působil jako poradce prezidenta Richarda Nixona a v souvislosti s aférou Watergate byl odsouzen. Ve vězení strávil sedm měsíců a toto období pro něj představovalo naprostý zlom.

Charles Colson, zakladatel Prison Fellowship

Sekulární politik, zapletený do různých intrik, našel totiž za mřížemi víru v Boha a rozhodl se od základu změnit svůj život. Napsal knihu Znovuzrozený, jež mnohé doslova šokovala (a později byla zfilmována) a založil zmíněnou organizaci. Stal se jednou z nejznámějších postav amerických evangelikálů, bez nichž, jak známo, nelze v současnosti vyhrát volby.

Charles Colson je autorem několika dalších knih a velice žádaným řečníkem na různých konferencích - všechno, co na díky těmto činnostem vydělá, jde na Prison Fellowship. Je držitelem patnácti čestných doktorátů a také Templetonovy ceny, jež představuje vyšší obnos než známější cena Nobelova.

Vraťme se ale k texaskému vězení. To funguje už deset let a ve Spojených státech bylo založeno osm podobných zařízení, hlavně v posledních letech. Vláda totiž aktivně podporuje církve a náboženské organizace, jež s vězni pracují. Zajímavé je, že odsouzení se mnohdy skutečně rozhodnou začít nový život - a někteří dokonce jako kazatelé či misionáři, stejně jako zakladatel organizace Prison Fellowship Charles Colson. Až si člověk říká: k čemu všemu byla dobrá aféra Watergate...

Mark Earley, prezident Prison Fellowship, tráví Velikonoce 2004 s vězněnými v ženské věznici v Texasu
autor: Daniel Raus
Spustit audio