Španělsko, církev a rodinné hodnoty

12. leden 2008

Zhruba za měsíc se dostane k slovu tradice, jež u nás postupně zapouští kořeny. Nazývá se "Národní týden manželství", zdůrazňuje tradiční rodinné hodnoty a začne tiskovou konferencí v Poslanecké sněmovně. Co všechno se ale může semlít kolem uvedených hodnot, na to se podíváme do Španělska. Strhla se tom kolem nich totiž doslova politická vřava.

Španělsko čekají v březnu volby, takže i věci v podstatě neutrální dostávají politický nádech. Myslí si to alespoň tamní socialisté a jejich šéf, premiér Zapatero. Debatuje se o velkém shromáždění v Madridu, které zorganizovala koncem prosince katolická církev. Přišly na něj statisíce lidí, kteří chtěli vyjádřit podporu tradičním rodinným hodnotám. Na gigantické obrazovce je pozdravil dokonce papež Benedikt.

Ptáte-li se, co vlastně může socialistickému premiérovi vadit na rodinných hodnotách, pak je třeba dodat, že na adresu vlády zazněla kritická slova. Premiér Zapatero totiž prosazuje liberální hodnoty v zákonech, týkajících se morálních otázek. Jeho strana prosadila novou legislativu v oblasti homosexuálních manželství nebo zjednodušených rozvodů. Do jisté míry také omezila financování církve. A dlouhodobou skutečností je, že k církvi má ve Španělsku podstatně blíž opoziční lidová strana.

Na velkém shromáždění se tedy mluvilo o tom, že panuje kultura radikálního sekularismu, že vláda zatřásla samotnými základy tradiční rodiny, nebo že současná politika země je krokem zpět v lidských právech. Organizátoři prohlašují, že celá akce nebyla v žádném případě politická, socialisté jim ale ústy svého tajemníka vzkázali, aby korigovali některé výroky: pokud chce prý vstoupit církev do politiky, může to učinit, ale měla by kandidovat ve volbách - jako všechny ostatní strany.

Je pozoruhodné, že rodinné hodnoty se mohou stát politickou kartou. Faktem ale je, že cosi podobného se už dlouho děje ve Spojených státech, kde jsou jedním z hlavních témat amerických evangelikálů. Jak zapůsobí ve Španělsku, to je otázka - jisté je, že zatím si tamní socialisté udržují mírný náskok.

autor: Daniel Raus
Spustit audio