Vyšel sborník "Židé v Čechách"

22. leden 2008

Židovské muzeum v Praze totiž vydalo sborník příspěvků z konference historiků v Liberci věnované dějinám Židů v Čechách. Více k tomuto tématu pro naše vysílání napsala Vlastimila Hamáčková.

Seminář se uskutečnil již v říjnu 2006 a nyní jednotlivé příspěvky vyšly tiskem. Odborníci z nejrůznějších specializovaných institucí v České republice se ve svých textech zaměřují na dvě hlavní oblasti: dějiny Židů v Čechách ve 20. století a na otázky výzkumu dějin židovských obcí z území, které v říjnu 1938 zabralo nacistické Německo. Důležité přitom je, že i když se jedná o odborné studie, shromážděné poznatky jistě zaujmou i laickou veřejnost.

K období první republiky se ve sborníku vážou dvě studie: První z nich Kláry Habartové se věnuje problematice židovských uprchlíků z Haliče a Bukoviny za 1. světové války, zatímco Michal Frankl informuje o širším projektu zaměřeném na uprchlickou politiku první republiky.

S obdobím druhé republiky je ve sborníku spjat příspěvek o antisemitismu v českém tisku od Petra Bednaříka. Do stejného časového období spadá i téma dalšího textu ve sborníku "Židé v Čechách": Uplatňováním norimberských zákonů v Sudetech se zabývá Ludomír Kocourek. Neméně poučný je i příspěvek o arizaci potravinářských podniků v protektorátu připravený Monikou Sedlákovou.

Sborník "Židé v Čechách" dále přináší dva texty čerpající z málo zpracovaného poválečného období. Kateřina Lozoviuková tak do knihy zařadila část své disertace věnované potrestání zločinů holocaustu, jak jsou zachyceny v materiálech mimořádných lidových soudů, a Monika Hanková na příkladu vystěhovalectví doložila změnu postoje vládnoucích orgánů Československa k židům po Únoru 1948.

Další část sborníku byla věnována mapování dějin židovského osídlení v určitém místě - konkrétně na Mostecku, v Teplicích, v Chrudimi, v Nýrsku a okolí a v Postoloprtech. Dva samostatné příspěvky jsou přitom věnovány roli židovských podnikatelů v oblasti Jablonce nad Nisou a Kolíně.

Závěrečné texty ve sborníku "Židé v Čechách" pojednávají o třech tématech: problematice shromažďování údajů o Židech, konkrétně v oblasti někdejších Sudet, dokumentaci židovských nemovitých památek a rozboru archivních pramenů zachycujících osud majetku židovských obcí a spolků v odtrženém pohraničí.

Sborník "Židé v Čechách" vydalo Židovské muzeum v Praze a doprovázejí ho černobílé fotografie i reprodukce vybraných dokumentů.

autor: Vlastimila Hamáčková
Spustit audio