Skupina Gen Rosso přijíždí do ČR

16. únor 2008

Multietnická křesťanská hudební skupina Gen Rosso přijíždí do České republiky s muzikálem Streetlight. Jestli máte rádi muzikály, tak tenhle byste si neměli nechat ujít.

To, že se o křesťanství dá mluvit i moderně, dokazuje právě kapela Gen Rosso. A boduje hlavně u mladých lidí, kteří by jinak křesťanským myšlenkám možná ani nenaslouchali. Gen Rosso chce předávat lidem myšlenku vzájemného bratrství a pokoje. Duchovní kořeny skupiny vyrůstají z myšlenek hnutí Fokoláre. Muzikál Streetlight, se kterým teď míří do Prahy a do Brna, vznikl na základě skutečného příběhu z konce šedesátých let. Afroameričan Charles Moates žil v jedné chicagské čtvrti. Svůj život obětoval kvůli vlastnímu přesvědčení. Byl zabit kvůli své víře ve svět, kde se dá žít v klidu a míru, v soužití různých kultur, v přátelství mezi černými a bílými.

"Ze začátku jsme měli v úmyslu vyprávět o různých životních příbězích. Nemluvit ani tak o našich životních hodnotách, o našich snech, o pokoji atd., ale spíš vyprávět příběhy skutečných lidí. To byl ten prvotní nápad. Světlo světa tak spatřil muzikál Streetlight, jehož název neznamená jen jednoduše název obyčejné pouliční lampy. Nejde jen o lampu v tom běžném významu toho slova, ale o vyprávění o Charlesovi jako světle v temném a chladném životě města. To byla základní myšlenka muzikálu Streetlight," říká skladatel a umělecký šéf Gen Rosso Benedikt Enderle.

Muzikál Streetlight

Nikdo v sobě nemá větší lásku, než ten, kdo dá svůj život za své přátele - to je podle zpěváka Tomka Mikusińského hlavní myšlenka muzikálu. "Pro nás je příběh Charlese Moatese a Streetlightu hlavně příběhem o tom, jak předávat hodnoty mezilidského pokoje, poselstvím o tom, co by se stalo, kdyby všichni lidé různých ras a kultur vzali za základ svého soužití vzájemné přátelství a lásku. A to vše je oblečené do hudební formy muzikálu, který zahrnuje divadlo, tanec a mluvené slovo."

Muzikál Streetlight

Gen Rosso k nám nepřijíždějí poprvé. V Československu byli hned po revoluci, v roce 1990. Benedikt Enderle si na vystoupení před 18 lety dobře vzpomíná. Koncert se podle něj dá shrnout do jedné věty, kterou tehdy řekl Václav Havel. A tahle slova si Benedikt pamatuje i v češtině: "Nevím, zda vím, co je to zázrak".

Projekt Silní bez násilí, do kterého Gen Rosso vstoupili s příběhem muzikálu Streetlight, se věnuje problému šikany a netolerance. Mladí pomocí zážitkových technik, tance a muziky pracují na posílení svého sebevědomí.
Streetlight můžete vidět v Praze v Areálu Letov ve čtvrtek 21. února a v Brně pak ve středu 27. února.

Gen Rosso
Spustit audio