Apoštol Indiánů David Zeisberger

6. září 2008

Šedesát let strávil David Zeisberger jako misionář Moravských bratří mezi americkými Indiány. Za sebou zanechal obsáhlé dílo a všichni ho nakonec za Indiána považovali. O životě tohoto muže, který patří mezi nejzářivější postavy dějin americké nezávislosti, se mnohem víc dozvíte, když navštívíte Muzeum Moravských bratří v Suchdole nad Odrou.

Kalendář ukazoval 11. duben roku 1721 a na svět přišel "Apoštol Indiánů" David Zeisberger. Jak říká člen Moravských bratří Daniel Říčan, Zeisberger se narodil právě v Suchdole v moravských Jeseníkách.

"Pocházel z poměrně bohatého rodu. Přesto celá jeho rodina odešla do saského Herrnhutu. Později pracoval mezi křesťanskými indiány kmene Delavarů v Pensylvánii, v Ohiu a také v Kanadě. Prakticky celý život strávil mezi Indiány."

Muzeum Moravských bratří

Dnes večer od 18 hodin si na vernisáži výstavy v Muzeu Moravských bratří v Suchdole můžete osobnost Davida Zeisbergera připomenout. Moravští bratři, pobělohorští exulanti, za oceánem šířili víru a ideu nenásilí a bohabojného života. Kdo jsou vlastně Moravští bratří - nebo chcete-li Moravané?

"Moravští bratři jsou duchovní potomci Jednoty bratrské ze severní Moravy, jejich posledním kazatelem byl J. A. Komenský."

Muzeum Moravských bratří

Říká David Říčan a připomíná, že Moravští bratři byli německé národnosti. Začátkem 18. století emigrovali ze severní Moravy do Saska, kde si založili město Herrnhut a tam obnovili Jednotu bratrskou, zakládali osady a misijní stanice na šesti kontinentech světa. Věřící si i dnes nacházejí cestu k Moravanům poměrně rychle.

"Je to církev, jejíž členové neustále přibývají. Zhruba před patnácti lety měla půl milionu věřících, dnes už je to téměř jeden milion."

Socialistické zřízení se chtělo postarat o to, aby Moravští bratři zůstali zapomenuti. To se naštěstí nestalo. A tak například v roce 1999 vzniká občanské sdružení Moravian Historicko - vlastivědná společnost, které sdružuje nadšené obdivovatele díla Moravanů. V Suchdole se mu podle Daniela Říčana podařilo se vytvořit areál s muzeem.

Muzeum Moravských bratří

"Je to taková stará selská usedlost. Budovali jsme ji postupně, tak jak se dařilo shánět peníze, a teď už jsme v podstatě hotovi. V muzeu máme prostor pro expozice, které se budou třeba jednou za rok obměňovat."

A právě v ní si můžete ode dneška prohlédnout výstavu ke 200. výročí úmrtí bratrského misionáře Davida Zeisbergera.

Spustit audio