Papež, AIDS a kondomy

Africká cesta papeže Benedikta XVI. se dostala do titulků západních médií - ale trochu jinak, než to Vatikán očekával. Pozdvižení vyvolala jeho věta o tom, že kondomy nejsou řešením nemoci AIDS. Sotva tedy přistálo jeho letadlo v Kamerunu, už se na Benediktovu hlavu snesla kritika řady západních politiků, médií a některých humanitárních organizací. A nad uvedenou větou se zamyslíme i my.

Kdo si myslel, že papež Benedikt XVI. přiletí do Afriky s letadlem plným kondomů, pokropí je svěcenou vodou a rovnou s odpustky je odevzdá místním nadacím, je asi dosti naivní. Přesto reakce některých politiků a médií působí skoro takovým dojmem. Postoj Vatikánu je (nejenom ve věci kondomů, ale i v obecné otázce antikoncepce) dlouhodobě negativní, zásadně se nemění a dělat z něj titulky novinových sloupků je, jak říká Shakespeare, mnoho povyku pro nic.

V něčem ale vyjádření papeže stojí za pozornost - přesně v té věci, která jeho odpůrce nejvíc popudila. Řekl, že kondomy přispívají ke zhoršení situace s nemocí AIDS. Francouzské noviny Le Monde to komentovaly pozorováním, že jeho předchůdce Jan Pavel II. ve svých vyjádřeních tak daleko nikdy nezašel. Je to pravda. Kdybychom se ale ptali po názorech obou osobností, zjistili bychom, že byly velice podobné.

Papež Benedikt XVI., kamerunský prezident Paul Biya a jeho manželka Chantal

Rozdíl je v tom, že Jan Pavel byl papežem mediálním. Dokázal udělat jednoduché gesto nebo vyslovit větu o pár slovech, a bylo tam všechno. Benedikt je papežem filozofujícím, aby vyjádřil a obhájil nějaký názor, potřebuje dlouhé hodiny a objemné knihy, takže jeho vztah k moderním médiím z podstaty nemůže být příliš úspěšný. Kondomová věta proto zapadne do stejné (pro Benedikta nešťastné) kategorie přešlapů, kam patří i výrok z německého Řezna z roku 2006, že islám nepřinesl nikomu nic dobrého. V médiích z toho byl taky velký třesk a nikoho nezajímalo, že šlo o pár set let starý citát byzantského vládce, navíc vytržený z kontextu.

Takže pro poctivost dodejme, že epidemie AIDS je v některých oblastech Afriky stejně vážná, jako byly u nás ve středověku morové rány. Zemřelo tam na ni 25 miliónů lidí, postihuje děti, má dokonce demografické důsledky a čtyři z deseti nově nakažených jsou Afričané. Benedikt XVI. přitom tvrdí, že kondomy nejsou ani jediným, ani nejlepším řešením. Potřebná je podle něj duchovní a lidská obnova a dvojice křesťanských ctností: manželská věrnost a sexuální zdrženlivost. Ačkoliv tedy pochybuji o tom, že kondomy situaci Afričanů zhorší, obávám se, že tahle Benediktova myšlenka stojí za pozornost. Už ji ale naneštěstí nikdo neposlouchá.

autor: Daniel Raus
Spustit audio