Papež má svou stránku na Facebooku

20. červen 2009

Internetová síť Facebook má zhruba 200 miliónů uživatelů. Její vliv ilustruje například to, že opozice v Íránu ji spontánně využívá k organizování demonstrací. Nově má na Facebooku svoji stránku také papež. Už v prvních hodinách ji navštívily statisíce lidí.

Facebook je oblíbený komunitní server a 82letý Benedikt XVI. je moderním technologiím a počítačům nakloněný. Už začátkem roku podpořil vytvoření vatikánské stránky na YouTube. Taky podle duchovního Miloše Szabó se internet dá považovat za komunikační prostředek.

"A pokud je to komunikační prostředek a církev chce s lidmi komunikovat, tak musí přijmout i tuto novou skutečnost, že se ve společnosti objevil nový produkt, kterým se lze dostat ke svým potenciálním posluchačům a čtenářům. Jde jen o to, abychom ho dokázali správně využít."

Papež komunitní weby sice vítá, ale zároveň varuje, že přílišná posedlost virtuální komunikací může izolovat lidi, kteří pak nejsou schopni skutečných vztahů.

"Hodně jsem nad tím přemýšlel, ale myslím, že to je jako s jakýmkoliv jiným médiem. Když se objevily televize, video nebo DVD, tak mnoho lidí říkalo, jaký to bude mít špatný dopad na mladou generaci a že budou sedět jen u televize. Toto nebezpečí samozřejmě hrozí, ale nedá se s tím nic jiného dělat, než o tom mluvit. Závislost může být na čemkoliv, tedy včetně internetu nebo Facebooku, kde člověk nebude žít reálný, ale virtuální svět."

A pomůže papežova přítomnost na Facebooku nebo na YouTube přitáhnout víc lidí ke katolické církvi, respektive k víře?

"Nevím, jestli to bude mít až takový dopad, aby se lidé stali více věřícími. Ale církev se i tímto krokem zasloužila o to, aby se o ní mluvilo jako o společnosti, která není zkostnatělá nebo ze středověku. Tímto krokem se o to papež přičinil."

Říká Miloš Szabó. Duchovním otcem nedávného průniku Vatikánu do světa internetu je italský kněz Paolo Padrini. Právě on pomohl také vývoji internetového breviáře. Tato aplikace vám umožní účast na liturgii prostřednictvím mobilního telefonu iPhone.

autor: nah
Spustit audio