Vzpomínka na Jaroslava Škarvadu

19. červen 2010

Ve věku nedožitých 86 let zemřel v pondělí v podvečer v Praze Mons. Jaroslav Škarvada, emeritní pomocný biskup pražský. Dlouhá léta působil v exilu, lidé ho znají především jako sekretáře kardinála Berana.

TB: O biskupu Škarvadovi se prý často hovořilo jako o „nenapravitelném optimistovi“, který svou dobrou náladou dokázal „nakazit“ všechny kolem sebe. Za tím vším ale byla hluboká víra. Na otázku patera Koláčka z Radia Vatican, co ho napadne, když se ráno probudí, opověděl takto: "Napadne mi, že jsem v rukou Božích, že ten den je nějaký úkol, který mám splnit a že teda do toho musím jít."

TB: Jaroslav Škarvada se narodil 14. září 1924 v Praze. Po gymnaziálních studiích se zajímal o teologii, vysoké školy ale byly zavřené, a tak odchází v roce 1945 studovat do Říma na Lateránskou a Gregoriánskou univerzitu. Studia ukončil doktorátem a v roce 1949 přijal kněžské svěcení.

Kardinál Vlk: On byl takový velmi milý , usměvavý plný naděje, řekl bych optimistický, přestože ta jeho situace nebyla lehká, on tam studoval a po příchodu komunismu mu radili, aby zůstal, protože bylo nebezpečí, že po návratu by ho zavřeli a tak 46 let byl v exilu bez možnosti návratu.

TB: V Itálii Škarvada působil jako kněz a profesor dogmatiky. V roce 1965 se stal sekretářem kardinála Berana. Od roku 1968 působil jako koordinátor duchovní služby českých krajanů rozptýlených po celém světě a od roku 1970 byl rovněž spolupracovníkem vatikánského Státního sekretariátu. Pastorací Čechů v zahraničí byl později pověřen i jako biskup.

Kardinál Vlk: Po pádu komunismu jsem ho pozval, aby se vrátil, já jsem byl už v Praze arcibiskupem a jmenoval jsem ho generálním vikářem. Takže jsme spolupracovali řadu let.

TB: Na empatii, s níž biskup Škarvada jednal s lidmi vzpomíná i pražský arcibiskup Dominik Duka: "Myslím, že to byl on, kdo vnášel do naší církve úsměv, ale také určité gentlemanské a společenské jednání neboť byl mužem, který znal svět, uměl se pohybovat v prostředí politiků, v prostředí kulturních pracovníků, ale také i v prostředí těch českých farností, které spravoval po celém světě, čili byl člověkem, který dokázal naslouchat a který se snažil řešit vždy problémy, které byly tak, aby nikdo se necítil poškozen či nějakým způsobem ublížen a to si myslím, že je vklad, který pan biskup Škarvada přinesl té české církvi ze zahraničí."

TB: V pondělí dopoledne sloužil Kardinál Vlk u biskupa Škarvady v nemocnici pod Petřínem poslední mši svatou.

Kardinál Vlk:, on byl už v takovém polospánku, ale při pozdravu pokoje otevřel oči a zdravil se s námi – to byl takový poslední záblesk a poslední rozloučení – to jsme potom zpětně pochopili a odpoledne tam šel generální vikář za ním a byl tam při té jeho smrti.

TB: Biskup Jaroslav Škarvada svůj úkol tady na zemi už splnil. Pražská arcidiecéze se s ním rozloučí při mši svaté v pondělí 21. června v 9.30 v katedrále svatých Víta, Václava a Vojtěcha.

Spustit audio