Prázdninová biblická škola Tachov

24. červenec 2010

Prázdniny jsou dobou odpočinku a dovolených. Před mnoho rodičů však staví otázku: Co s dětmi? Jak je zaměstnat a jaký program jim vymyslet? Velkou pomocí pro takové rodiče jsou příměstské tábory, které organizují domy dětí a mládeže. Nebo církve. Na jeden takový nás zve Petr Vaďura do Tachova.

Co myslíte, chodí někde děti o prázdninách do školy? A dobrovolně a rády? V Tachově ano. Tou školou je ale Prázdninová biblická škola, která probíhá celý tento týden v prostorách Evangelické církve metodistické. Zajímalo mě, jak škola probíhá, tak se jdeme do budovy metodistické církve podívat.

Program probíhá ve sborové místnosti, která je vyzdobená tak, že to tady vypadá jako někde v kempu, protože kempování je hlavní téma letošní prázdninové školy.

Kazatelem metodistického sboru v Tachově a organizátorem Prázdninové biblické školy je Milan Mrázek. Co je vlastně Prázdninová biblická škola?

"Je to program, který vznikl v Americe, metodistická církev v Americe ho rozvinula. Je to týden vyučování biblických příběhů pro děti. Každý rok dělají nový program s novým tématem."

A proč ji vlastně organizují Američané? Proč si to neděláte sami?

"Američané jako rodilí mluvčí, to je něco, co sem ty děti táhne."

Se dvěma účastnicemi: Děvčata, vy už jste tady včera byly?

"Ano."

Jak se vám tady líbilo?

"Krásné."

"Mně se tady líbilo. Hezké."

A co se vám nejvíc líbilo?

"Ti Američani."

"Mně hry a Američani."

A nevadí vám, že mluví anglicky? Rozumíte jim?

"Jo, trochu jo."

"Já taky trošku"

Vy se učíte anglicky?

"Ano."

"Já uř tři roky."

Hudba se pouští z projektoru, tanečníci předvádějí a děti tancují.

Vedoucím amerického týmu je Chuck Griffin z Tennessee. Jak vypadá program?

"My se snažíme použít to prostředí kempování – to je to letošní téma – a skrze to téma povědět příběh o Ježíši Kristu."

Je nějaký rozdíl mezi americkými a českými dětmi?

"My jsme překvapeni tím, že hodně je tam toho podobného. Kromě toho jazyka nevidíme moc velký rozdíl. Když děti přijdou, tak se trošku stydí, ale když se potom začne zpívat a začnou tancovat, jsou takoví přijímající a to se nám líbí."

Jednou z hlavních organizátorek je Dana Mrázková. Co je vlastně cílem této školy?

"Prvotním cílem je určitě děti zabavit. Nějak jim zpestřit prázdniny formou, kterou třeba ještě neznají. Chceme jim zprostředkovat povědomí o Bohu, přiblížit jim vůbec život s Bohem a nějak je přivést k tomu, aby přemýšlely samy o sobě, o svém vlastním životě."

Jaké děti na školu chodí?

"Od čtyř do deseti až dvanácti let"

A jsou z církve, anebo mimo církev?

"Já bych řekla, že je to tak půl na půl. Půl dětí je z rodin z našeho společenství, a zbytek jsou děcka, která navštěvují buď kroužky, které provozujeme tady ve společenství, anebo je prostě známe a připojily se už i v dřívějších letech."

A zdá se, že jsou děti spokojené?

"Tak už mám první zprávy po včerejším dnu a vypadají nadšeně. Dokonce i děcka, která nerada tančí a zpívají, tak si to včera užívala. Ten vedoucí organizátor, Chuck Griffin, je sportovec, což kluky velmi zajímá, takže i kluky zaujal."

autor: Petr Vaďura
Spustit audio