Charita připravuje vánoční dárky pro ukrajinské děti

13. listopad 2010

Vánoční atmosféra už panuje v sídle olomoucké Arcidiecézní charity. Lidé tam totiž začínají nosit dárky pro ukrajinské děti. Tuto akci, která se setkává s velmi příznivým ohlasem u veřejnosti, pořádá charita už potřetí. Letos se hledá 250 dárců pro 250 dětí z dětských domovů či sociálně slabých rodin. A jak uslyšíte z příspěvku Radky Kvasničkové, ačkoliv Arcidiecézní charita vyzvala lidi dobré vůle, aby přinesli dárky teprve před týdnem, většina dětí už svého dárce našla.

Jitka Závišková pracuje v olomouckém Středisku svatého Vincence. Letos se, stejně jako vloni, rozhodla společně se svými kolegyněmi obdarovat dítě na Ukrajině. Zatím ještě neví, komu konkrétně letošní dárek pošle. V loňském roce to byla holčička...

“Jednalo se o třináctiletou holčičku z Ukrajiny, která je z takové větší rodiny, kde se rodiče příliš nevěnují výchově dětí. Dozvěděli jsme se, že se jednalo o lidi, kteří pili alkohol a tahle holčička se starala o zbytek sourozenců a tím pádem nemohla chodit pravidelně do školy a celé to měla touhle situaci ztížené, takže bylo příjemné moci pomoci někomu konkrétnímu.”

A co jste jí koupili?

“Udělali jsme takový balíček, vybrala se celkem částka asi tisíc korun a nakoupili jsme jí tam oblečení, zimní bundu, nějaké šály. Potom jsme jí koupili penál do školy s nějakými pastelkami, nějaké potřeby do školy a potom, protože je to přece jenom dospívající třináctiletá holčička, tak jsme jí koupili nějaké sponky do vlasů a nějaké věci pro radost.”

Měli jste třeba i nějakou zpětnou vazbu?

“Měli, potom jsme se zpětně dozvěděli, že jí to udělalo velikou radost , že ten dárek byl doručen a napsala nám dopis, poděkování.”

Na projektu je zajímavé to, že dárky jsou dětem šité na míru. Dárce totiž obdrží seznam věcí, které by se dítěti hodily a také například jeho míry - to pokud by chtěl koupit nějaké oblečení. Pro mnohé děti je to jejich první dárek v životě. Dárky dětem rozváží Rostislav Strojvus.

“Děti jsou hodně překvapeny, že ty dárky sedí každému i ve velikosti oblečení a bot, které dostanou. Jsou překvapeny, že v tom dárku je přesně odhadnuto, co to dítě potřebuje, protože nevidí veškerou tu proceduru, která je kolem toho. A myslím, že to je nejenom ten dárek, ale i pocit, že někdo někde v zahraničí ví o tomto člověku a chce mu udělat radost. Taky jim dává nové vyhlídky do života a cítí se vlastně plnohodnotnými členy společnosti.”

Já vím, že je to asi těžké říct, protože těch dětí je hodně, ale můžete vzpomenout na nějaké konkrétní dítě, kterému určitý dárek udělal opravdu velkou radost?

“Rád vzpomínám, protože mám takového svého favorita v dětským domově v Bortnikách, který se jmenuje Michálek. Je mu 7 let a je blonďák a když dostal dárek, tak mi připadalo, že měl oči větší, než svoje tělíčko a hned běžel s tímto dárkem ke své posteli, kde si skládal pod postelí pečlivě všechny ty dárky, aby se náhodou na ně nikdo nemohl dívat. A pak samozřejmě večer, až se ta atmosféra se trochu uklidnila, tak se všem předváděl, co všechno dostal. Takže ty zážitky samozřejmě při předání jsou jedny z nejemotivnějších a nejhezčích.”

A co ten Michálek dostal, z čeho měl takovou radost ?

“Nákladní auto - to byl pro něho jeden z takových nejlepších dárků, pak dostal bundu a pak nějaké vybavení do školy, protože příští rok šel do školy tak už viděl, jak má to vybavení školáka vypadat.”

Kolik se vám vlastně dosud přihlásilo lidí, kteří by se chtěli zúčastnit a darovat dárek na Ukrajinu?

“To je zajímavé, protože už v těchto dnech je rozdáno skoro 200 dárků nebo dárců, kteří rozebrali tyto dárky. Samozřejmě ještě máme děti, které nemají svého konkrétního dárce, ale ta letošní rychlost a pohotovost lidí je překvapující a příjemná, že nemusíme mít strach, že by některé dítě nedostalo dárek.”

Kamion s dárky bude na Ukrajinu vyjíždět 27. prosince. Děti budou dárky dostávat od 6.do 7. ledna, kdy se na Ukrajině slaví vánoční svátky.

autor: rak
Spustit audio