Církev bratrská v Litomyšli má nový kostel

4. prosinec 2010

Církev bratrská v Litomyšli dnes slavnostně otevře nový kostel. Je to moderní stavba postavená v duchu funkcionalismu. Přišla na 20 milionů korun. Kostel zahájí svůj provoz v 15 hodin slavnostní bohoslužbou. Více nám o něm a věcech kolem jeho výstavby nabídne ve svém příspěvku Věra Pavlasová.

Jde o moderní stavbu v duchu funkcionalizmu a přišla na 20 milionů korun. Doposud měla Církev bratrská v Litomyšli k dispozici jen malou modlitebnu, do které se už věřící nevešli.

„Před čtyřmi lety jsme zaznamenali nárůst hostů v církvi a zjistili, že musíme situaci řešit,“ vysvětluje kazatel Daniel Smetana.

Stavba kostela církev značně zadlužila, přiznává vedoucí stavby Jana Macková, ale věří, že splácení dluhů nebude problémem.

Nový kostel Církve bratrské v Litomyšli

„Máme sedm milionů korun dluhů. Jsou z nebankovního sektoru, s nízkým nebo žádným procentem úroků. Splácení bude těžké, ale ne nemožné. Dluhy máme rozložené na deset let,“ konstatuje.

A jak moderní stavba, která bude sloužit nejen věřícím z Církve bratrské v Litomyšli, vypadá?

„Zadáním pro architekty bylo motto z Bible: ‘Bože tvé milosrdenství až k nebi sahá, až do věků Tvoje věrnost.‘ Architekt Zdeněk Fránek se toho zhostil životní cestou, která končí u kříže. Tak v podstatě stavba vypadá. Je to několik lomených desek, které představují cestu zakončenou u kříže,“ vysvětluje Jana Macková.

Kříž, který zdobí kostel v Litomyšli, je skleněný, měří dva metry a váží 200 kilogramů. Pro jeho výrobu byl použit hranol slepený z deseti vrstev speciálního tabulového skla, jehož okraje jsou vybroušené a vyleštěné. Zpředu je průhledný, ale na lidi, kteří budou kolem procházet nebo projíždět, bude vydávat světelné efekty způsobené lomem a rozkladem světla.

02202969.jpeg

Dnes tedy kostel zevnitř uvidí první věřící, široká veřejnost si ho může prohlédnout o druhé adventní neděli. Za zmínku ale ještě stojí, že zatím nemá kompletní interiér.

„Kostel nebude sloužit jen pro pořádání bohoslužeb, „ upozorňuje kazatel Daniel Smetana. „Chtěl bych, aby byl do budoucna prostorem naděje, vedle církevních aktivit jsme nabídli městu, aby si tam zřídilo rozlučkovou síň. Rád bych tam měl i různé kulturní aktivity,“ dodává.

Na nový kostel mohou být pyšni nejen věřící z Církve bratrské, ale i město.

„Věřím, že se tato budova stane další ukázkou moderně-historických staveb v Litomyšli a že bude přívětivá i pro příchozí, kteří tady najdou, co potřebují,“ uzavírá Macková.

autor: PAV
Spustit audio