Cena Andreje Sacharova poputuje na Kubu

4. listopad 2010

15. prosince se bude ve Štrasburku odevzdávat Sacharovova cena za svobodu myšlení. Uděluje ji už více než dvacet let Evropský parlament – a nominováni jsou zastánci lidských práv. Nese ostatně jméno Andreje Sacharova, vědce, který se stal disidentem v časech sovětského komunismu. Připomeňme, že v temných dobách normalizace ji dostal i symbol Pražského jara Alexander Dubček. Kdo ji získá letos? To vám řekne Daniel Raus.

Dostat cenu Andreje Sacharova je velká věc. Vloni se stala příjemcem ruská organizace Memorial, která sdružuje mimořádně odvážné lidi, sledující porušování lidských práv. Kremlu se to ani za mák nelíbilo – což jenom potvrzuje, že byla udělena správně.

Letošní cena půjde na Kubu. Dostane ji tamní disident Guillermo Fariňas, jakýsi kubánský Mahatma Gandhí. Tento bývalý voják (který utrpěl zranění v Angole), a současně psycholog a novinář, se před mnoha lety rozešel s režimem a začal kritizoval především tamní cenzuru. Strávil mnoho let v žaláři a v posledním období upozornil na politické vězně hladovkou, při které byl odhodlán zemřít, stejně jako jeho předchůdce Orlando Zapata. Po 135 dnech protest ukončil, doslova na pokraji smrti. Režim totiž slíbil církevním představitelům, že vězně propustí.

Zajímavé byly i letošní nominace na Sacharovovu cenu. Mezi devíti osobnostmi a organizacemi byli také křesťané. Například vietnamský kněz Nguyen Van Ly, známý jako „otec Tadeáš“. Ten strávil ve vězení 15 let a je rovněž vyznavačem nenásilí. V roce 2006 spolupracoval s dalšími disidenty na „Manifestu svobody a demokracie pro Vietnam“. Skupina si říká Blok 8406, podle datumu zveřejnění tohoto dokumentu (8. 4. 2006).

Další nominaci získala od evropských poslanců křesťanská organizace Open Doors, pocházející z Holandska. Jejím zakladatelem je „bratr Andrew“, který v dobách komunismu propašoval do východního bloku doslova milióny Biblí – mimochodem, i do tehdejšího Československa. Nyní obrátil pozornost k islámským zemím. I on je bývalý voják, který sloužil v koloniální armádě v Indonézii. Stal se křesťanem poté, co byl raněn a trpěl hlubokou depresí. Popisuje to v životopisné knize s příznačným názvem „Boží pašerák“.

Cena Adreje Sacharova bude ve správných rukách – kubánští disidenti potřebují podporu, především z Evropy. Pomoc je nicméně potřebná i pro mnoho dalších, kteří stojí na straně svobody. Naše země může být v tomhle směru velmi užitečná.

autor: Daniel Raus
Spustit audio