Českobudějovická Teologická fakulta má nového děkana, církevního historika Rudolfa Svobodu

9. duben 2016

V úterý jmenoval prezident Miloš Zeman děkana českobudějovické Teologické fakulty Tomáše Machulu rektorem Jihočeské Univerzity. Toho tím pádem v čele teologické fakulty vystřídal církevní historik Rudolf Svoboda.

Osmatřicetiletý docent Svoboda se stal nejmladším děkanem teologické fakulty u nás. A zároveň jako ženatý otec tří dětí je jediným laikem, který stojí v čele české katolické teologické fakulty. Rudolf Svoboda léta patřil mezi blízké spolupracovníky svého předchůdce Tomáše Machuly, ten ale odmítá, že by si ho pro funkci děkana vychoval.

O novém děkanovi rozhodlo hned první kolo volby, ve které Akademický senát teologické fakulty dal v poměru deset ku dvěma přednost Rudolfu Svobodovi před jeho protikandidátem, salesiánem Jindřichem Šrajerem.

Samotného Rudolfa Svobodu do Českých Budějovic kdysi přivedlo studium. Na teologické fakultě absolvoval magisterský obor pedagog volného času a učitel náboženství a etiky, souběžně ale studoval i dějepis na pedagogické fakultě. Rodák z Prahy tak zakořenil na jihu Čech.

autor: Filip Černý
Spustit audio