Schindlerův seznam je na prodej

Sudetoněmeckého podnikatele Oskara Schindlera, který se narodil ve Svitavách na Moravě, proslavil až film Stevena Spielberga natočený na motivy románu Thomase Keneallyho. Až skoro 50 let po válce se tak svět dozvěděl, že Schindler zachránil 1.200 Židů před smrtí v nacistických plynových komorách tím, že je zaměstnal ve své továrně, kterou ve chvíli, kdy jim hrozil transport do vyhlazovacích táborů, přestěhoval do Brněnce u Svitav. Seznam těchto stěhovaných, a tudíž zachráněných Židů, kteří tak díky Schindlerovi přežili válku, posloužil i jako název pro Spielbergův film, který získal sedm Oscarů americké filmové akademie.

Nyní je originál válečného Schindlerova seznamu na prodej za dva a čtvrt milionu dolarů, píše agentura AFP. Je to jediná kopie, která zůstává v soukromých rukou, a patrně nejvýznamnější dokument z druhé světové války, zdůraznil odborník na prodej historických dokumentů Gary Zimet, který prodej seznamu prostředkuje. Podle něj jde o autentický seznam, který sepsal průmyslník Schindler a jeho účetní Jicchak Stern. Je na něm datum 18. dubna 1945 a má 13 stran. Na seznamu je 801 jmen mužů a jejich dat narození a povolání.

Zimet provozuje sběratelskou internetovou stránku www.MomentsInTime.com a tvrdí, že Schindlerův seznam prodá podle zásady „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Majitel je samozřejmě anonymní. Schindlerův seznam měl 17 kopií. Dochovaly se však pouze čtyři, vysvětlil Zimet. Jedna je v americkém Muzeu holokaustu, druhá v Německém federálním archivu v Koblenzi a poslední dvě v památníku Jad Vašem v Izraeli.

autor: gzb
Spustit audio