Nejsem táta mudrc a syn mě má za kámoše, vypráví herec Patrik Děrgel

2. květen 2024

Je hercem a taky muzikantem. Kapela se mu ale rozpadla. „Takže téma začnu úpadkem. Jedním z velkých problémů bylo moje megalomanství,“ směje se Patrik Děrgel. Jak probíhají zkoušky na inscenaci Forman, ve které alternuje s Markem Adamczykem? Co všechno pro roli herci dělali? Dokázal se do Miloše Formana ponořit? Mění se mu s ubíhajícím časem náhled na postavy?

„Bylo nás v kapele sedm a každý byl z jiného města v republice. Dát nás dohromady trvalo třeba půl roku. Pak jsme se sešli, měli koncert a moc nás to bavilo. Věděli jsme ale, že se zase sejdeme až za půl roku. Takže jsme existovali dlouho, ale sešli se asi tak čtyřikrát,“ vypráví.

„Kluci mě atakují, abychom zase někde koncertovali. Do toho se mi ale rozjela rodina. Lidi se mě ptají, jestli se necítím mladý na otcovství. Přijde mi to zvláštní, protože moje máma mě měla v 21 letech.“

„Nejsem ale táta mudrc a malý Vavřinec si to uvědomuje. Dělá si ze mě legraci. Uspával jsem ho nedávno a on mi říká: Zůstaň ležet, chci, aby vedle mě ležel kámoš,“ usmívá se Patrik Děrgel v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.