V Hanušovicích se vaří pivo už 140 let

31. říjen 2014

S dopolední reportáží Přímo z místa se vydáme do jesenického údolí Hanušovic. Tamní pivovar totiž za nedlouho oslaví významné jubileum.

„Bude to 140 let, kdy 28. prosince 1874 první sládek a jeden ze zakladatelů uvařil první várku zdejšího piva. Hned následující den s kolegy uvařil várku číslo dvě, a tím začala historie hanušovického piva“, říká ředitel pivovaru Vladimír Zika.

Tuto dobu připomíná nejen zdejší muzeum, jehož expozice je instalovaná v budově bývalé školy poblíž pivovaru. V areálu v němž se neustále pivo vaří, najdeme budovu ledovny a rybníky, které právě kvůli ledu kdysi k takovýmto provozům patřily.

Stejně jako u jiných historických pivovarů, je zdejší chloubou reprezentativní srdce komplexu – varna obložená mramorem a blyštící se mosaznými korpusy dodnes využívaných kotlů.

Vaření piva má u nás velice dlouhou tradici. My se s redaktorem Alešem Spurným podíváme do Hanušovic na to, jak se pivo vyrábělo dříve, a hlavně jak to, jak se vaří dnes.

  • Vaření piva má u nás velice dlouhou tradici. My se s redaktorem Alešem Spurným podíváme do Hanušovic na to, jak se pivo vyrábělo dříve, a hlavně jak to, jak
    se vaří dnes.
    " style="">
    Vaření piva má u nás velice dlouhou tradici. My se s redaktorem Alešem Spurným podíváme do Hanušovic na to, jak se pivo vyrábělo dříve, a hlavně jak to, jak
    se vaří dnes.
    " style="">
    Vaření piva má u nás velice dlouhou tradici. My se s redaktorem Alešem Spurným podíváme do Hanušovic na to, jak se pivo vyrábělo dříve, a hlavně jak to, jak
    se vaří dnes.
0:00
/
0:00

Dnes ovšem pracovník, který je obsluhuje, nemusí ručně ovládat různé ventily a šoupata, ale dění se sleduje a řídí pomocí počítače. Proces vaření piva, který čerpá z novodobých poznatků i z tradičních postupů si ve stručnosti představíme při procházce specializovanými pracovišti.

Navštívíme spilku, kde v nerezových kádích mladé pivo, odcházející z varny přes vířivou káď a chladič, zraje. Prohlédneme si ležácké tanky a seznámíme se také s filtrací pomocí pozůstatků třetihorních rostlin.

autor: Aleš Spurný

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.