Pardubice zmodernizují další zastávky MHD, do oprav dají skoro 8 milionů korun

2. květen 2024 07:15

Pardubická radnice pokračuje v projektu kompletních oprav zastávek městské hromadné dopravy, ve městě jich je víc než stovka. Teď jsou na řadě zastávky v Okrajové ulici v Polabinách a Dašická na Slovanech.

Náměstek primátora Jan Hrabal (ANO) si byl zastávky prohlédnout. Podle něj nejsou v dobrém stavu: Zastávka Slovany, Dašická ve směru do centra je v poměrně nevlídném stavu, když to řeknu velmi mírně.“

Na některých zastávkách jsou vypadané dlažební kostky, obrubníky. Ta na Slovanech vypadá jako před 30 lety. „Tyto přístřešky vznikaly na začátku 90. let a my v rámci komplexní obnovy těchto zastávek, krom opravy těchto přístřešků, které bude realizovat dopravní podnik, připravujeme generální rekonstrukci těchto zastávek,“ říká Hrabal.

Nové zastávky budou z odolnějšího materiálu a také plně bezbariérové. „Jsou z betonu. Beton vykazuje daleko vyšší trvanlivost, protože v okamžiku, kdy nám autobus zastaví na dlažebních kostkách, tak po dvou třech letech začínají první vypadávat, je to takový nekonečný příběh oprav. Naším cílem je ty nejfrekventovanější zastávky převést na betonový povrch, abychom je nemuseli každoročně nechávat opravovat,“ dodal Hrabal.

Problematická je i zastávka Kpt. Bartoše, která potřebuje nejen opravit, ale jsou tam nutné i další práce. „Zastávka Kpt. Bartoše je úplně jedna z nejfrekventovanějších, protože se tam sbíhají směry z Polabin směrem do centra města. Tam je potřeba ještě navíc oproti tomu původnímu projektu doplnit rozsah přeložek inženýrských sítí, neboť ta oprava zastávky je opravdu velmi rozsáhlá,“ potvrdil Hrabal.

V letošním roce město začalo s přípravou opravy zastávky na Zborovském náměstí, kde denně zastavuje ve velkém počtu městská i linková doprava. Vytíženou zastávku naposledy radnice opravovala v roce 2007. Původní žulový záliv není vhodný pro parciální trolejbusy, proto ho radnice nahrazuje cementobetonovými povrchy.

V Pardubicích je více než sto zastávek městské hromadné dopravy a město v jejich opravách a přestavbách začalo před několika lety.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související