Příběh litomyšlské roubenky

8. srpen 2015

Ve městě Litomyšl se mnoho roubenek nezachovalo. Jedna z nich je ovšem výjimečná. Ne snad jen proto, že stojí v „Líbánkách“, jak se říká místní čtvrti. Dům má totiž i bohatou řezbářskou i malířskou výzdobu.

Litomyšlská roubenka čp. 44 na Lidické ulici by možná už nestála. Po roce 2000 byla ve velmi špatném stavu a majitelé dům nabízeli k prodeji. Vzhledem k tomu, že stojí v pěkné lokalitě téměř v centru města a na poměrně velkém pozemku, hrozilo, že zanikne. Naštěstí se chalupa dostala na seznam chráněných kulturních památek a našli se i kupci, kteří výjimečný objekt chtěli opravit a bydlet v něm.

Čtěte také

Roubená chalupa je zčásti zděná. Současní majitelé, manželé Tmejovi, kteří na rekonstrukci pracují v podstatě dodnes, zachovali i původní černou kuchyni. Na první pohled ale dům zaujme hlavně díky své řezbářské a malířské výzdobě. Na zákrytové desce se objevuje nápis s datací 1672. Ve skutečnosti ovšem dům pochází z roku 1825, jak uvádí nápis na vrcholu štítu. Dřívější datum pravděpodobně upomíná na objekt, který na stejném místě mohl stát už před tím. Chalupu dozdobil a vyzdobil mezi lety 1910 – 1920 tehdejší majitel, truhlář F. Franke.

Dřevěné domy a jejich štíty bývaly na jejich vrcholu ukončeny vystupujícím přístřeškem, kterému se říkalo kabřinec nebo kukla. Přístřešky bývaly zespodu uzavřené záklopovými prkny, deskami, na kterých zakladatel domu nechával vzkaz příštím generacím.

Malovaná záklopová deska

Letopočet připomínal dobu ukončení stavby, někdy bylo na záklopové desce uvedené jméno zakladatele domu, jindy například citát z bible, lidová moudrost nebo poděkování bohu s přáním štěstí a rozkvětu domu. Písmo bylo namalované, vyřezané nebo vypálené, často doplněné malovaným jednoduchým dekorem. Záklopovou desku litomyšlské roubenky čp. 44 zdobí nápis: „Ó Ježíši rajský kvítku, přebývej vždy v tomto příbytku, který ve jménu tvém vystavěn jest“. Těsně pod nápisem připsáno: „Nákladem Josefa Jílka dne 7. srpna roku 1825“.

Trámy bylo třeba vyměnit

Z historického hlediska je u litomyšlské roubenky zajímavá také podstávka. Je to důmyslná podpůrná konstrukce, která převádí zatížení střechy přímo k základům a ulehčuje tak roubení.

Podstávka domu je původní. Manželé Tmejovi ale museli vyměnit roubení světnice, dřevěné trámy byly ve velmi špatném stavu. I když na začátku nevěděli, co je čeká a neměli se stavební rekonstrukcí vůbec žádné zkušenosti, dnes svého rozhodnutí - koupit velmi starý dům - nelitují.

Nápis na zákrytové desce

Jana Tmejová si život v roubence pochvaluje. „Žít v původním, vesnickém stavení, s krásnou zahradou a přitom být jen pár set metrů od centra města, to se hned tak nikomu nepodaří. Obýváme hlavně velkou světnici, jsme všichni pohromadě a jsme si blízko. Přesně tak, jak to bývalo i kdysi. Jsme rádi, že jsme si roubenku pořídili a vlastně ji také pomohli zachránit.“

Čtěte také

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.