Slovenský bramborový salát

Potřebujete: 1 kg brambor, 4 menší cibule, 200 ml vody, 1 až 2 zátky octa, mletý pepř nebo steakové koření, 1 lžička soli

Postup: Brambory předem uvaříme ve slupce. Druhý den je oloupeme, nakrájíme na půl centimetru silná kolečka a vložíme je do hlubší mísy. Oloupeme všechny čtyři cibule, překrojíme je napůl, řeznou stranou položíme na prkénko a nakrájíme z nich tenká půlkolečka, ta přidáme do mísy k bramborám. Do kastrůlku nalijeme vodu, ocet, přidáme pepř a sůl a necháme krátce přejít varem. Pak zálivkou přelijem brambory s cibulí a necháme dvě hodiny odležet. Podáváme ke kuřecím steakům nebo ke grilovaným masům. Vychlazený je skvělým občerstvením v horkých letních dnech.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.