Hygienici kontrolují alergeny na jídelních lístcích, zatím žádné pokuty nepadly
Mléko, lepek, sója nebo ořechy - to jsou jen 4 ze 14 alergenů, které se od prosince objevují na seznamu přidaných látek na jídelních lístcích. Tuto povinnost mají provozovatelé jídelen a restaurací od poloviny loňského prosince.
Hygienici teď kontrolují, jestli pravidla dodržují. V Pardubickém kraji v lednu inspektoři prověřili 43 stravovacích podniků, v pěti z nich alergeny v jídle nebyly vůbec označené.
Jak komplikované je například pro lázeňskou jídelnu v Bohdanči sestavit a označit alergeny v jednotlivých lístcích, informuje paní Helena Kasalová, nutriční terapeutka.
„My to děláme do karty potravin. Tam se ty alergeny zadávají, tím pádem vyjíždějí v tom jídelním lístku jako takové. Teď už tam jen zadáváme, pokud máme nové potraviny.“
Zda je to pro návštěvníky nezbytná informace, která na tom lístku musí být, nebo všichni ti, kteří alergie mají, vědí, co mohou a nemohou jíst, upřesnila Kasalová. „Ti, co jsou nemocní, tak to vědí, takže ti přijdou. Ti, co nejsou, tak je to vcelku nezajímá.“
Hygienici i zde kontrolovali, jestli je všechno v pořádku. Jak to dopadlo, říká vedoucí stravovacího provozu Radek Šimáček. „Bylo všechno v pořádku a bylo to všechno dle nařízení Evropské unie.“
Ačkoliv v lázeňské jídelně označují alergeny na jídelním lístku správně, provozovatelé restaurací si obecně na nová pravidla stále ještě zvykají. Krajští hygienici proto zatím žádné pokuty nedali.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Účelem fondu byla ochrana zájmů Andreje Babiše.‘ Padl druhý rozsudek, podle nějž byl šéf ANO ve střetu
-
‚Velká varovná červená vlajka.‘ Muskův úřad smazal 10 gigabajtů utajovaných dat, upozornil whistleblower
-
Rusko chce buď uzavřít mír za svých podmínek, nebo docílit toho, aby se z jednání stáhl Trump, říká Bříza
-
Hokejisté Brna zvítězili v pátém finále na ledě Pardubic 4:2. Kometa sérii vede a je krok od titulu