Hygienici kontrolují alergeny na jídelních lístcích, zatím žádné pokuty nepadly

21. únor 2015

Mléko, lepek, sója nebo ořechy - to jsou jen 4 ze 14 alergenů, které se od prosince objevují na seznamu přidaných látek na jídelních lístcích. Tuto povinnost mají provozovatelé jídelen a restaurací od poloviny loňského prosince.

Hygienici teď kontrolují, jestli pravidla dodržují. V Pardubickém kraji v lednu inspektoři prověřili 43 stravovacích podniků, v pěti z nich alergeny v jídle nebyly vůbec označené.

Jak komplikované je například pro lázeňskou jídelnu v Bohdanči sestavit a označit alergeny v jednotlivých lístcích, informuje paní Helena Kasalová, nutriční terapeutka.

„My to děláme do karty potravin. Tam se ty alergeny zadávají, tím pádem vyjíždějí v tom jídelním lístku jako takové. Teď už tam jen zadáváme, pokud máme nové potraviny.“

Alergeny

Zda je to pro návštěvníky nezbytná informace, která na tom lístku musí být, nebo všichni ti, kteří alergie mají, vědí, co mohou a nemohou jíst, upřesnila Kasalová. „Ti, co jsou nemocní, tak to vědí, takže ti přijdou. Ti, co nejsou, tak je to vcelku nezajímá.“

Hygienici i zde kontrolovali, jestli je všechno v pořádku. Jak to dopadlo, říká vedoucí stravovacího provozu Radek Šimáček. „Bylo všechno v pořádku a bylo to všechno dle nařízení Evropské unie.“

Ačkoliv v lázeňské jídelně označují alergeny na jídelním lístku správně, provozovatelé restaurací si obecně na nová pravidla stále ještě zvykají. Krajští hygienici proto zatím žádné pokuty nedali.

Čtěte také

autor: ZAL