Pavel Smetana – multimediální umělec a pedagog z Ústí nad Labem

24. duben 2024

V roce 1960 se v Ústí nad Labem narodil česko-francouzský malíř, multimediální umělec a pedagog Pavel Smetana.

Na Žižkově vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu, ale na akademii ho z politických důvodů nevzali. V roce 1984 se proto rozhodl odejít do Francie. Tam si vysokoškolské vzdělání doplnil.

Začal vytvářet olejomalby a obrazy s použitím asfaltu a dehtu.

Pod jeho rukama vznikala zajímavá monumentální díla – známé jsou například jeho malby na obřím plátně v pařížském nádraží Saint-Lazare či slavném dopravním letadle Concorde. Zhotovil také mobilní zvukové sochy a dekorace pro baletní představení.

Na začátku 90. let ho oslovil videoart a další formy digitálních interaktivních médií. V této oblasti jsme od něj viděli mnoho instalací, například Pokoj touh, Zrcadlo. Kyberportrét Doriana Graye, Lilith nebo Vertikalizátor. Režíroval multimediální představení propojující vědu, tanec a herní technologie.

Pavel Smetana působil v letech 1998 až 2006 jako profesor interaktivních médií na umělecké škole v Provence. Byl expertem na nové technologie a umění v Radě Evropy.

V současnosti působí jako ředitel Mezinárodního centra pro umění a nové technologie v Praze. Svá díla prezentoval v Evropě, Asii i Americe.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.