Mars a život v mrazničkách

13. březen 2011

Lze na Marsu hledat život? A pokud ano, tak kde? Tuto otázku nedávno v časopise Novosti kosmonavtiki rozebírali i ruští odborníci.

Někteří astronomové předpokládají, že stopy živých organismů na rudé planetě je třeba hledat v blízkosti dávných sopek. Zdrojem by mohla být především věčně zmrzlá půda, tzv. permafrost, kde i v relativně nedávné minulosti mohly ještě existovat „termální oázy“. David Giličinskij, vedoucí laboratoře kryologie půdy Ruské akademie věd spolu se svým týmem zkoumal permafrost v Antarktidě a Arktidě a objevil tam životaschopné organismy, které zmrzlá půda uchovala po dobu tří miliónů roků. Výzkumníkům se dokonce podařilo naklíčit semena zmrazená v ledu 28 až 30 tisíc let.
Giličinskij z toho odvozuje, že pokud život na Marsu existoval, mohly se jeho stopy uchovat ve vrstvě permafrostu. Na konferenci astrobiologů v Sankt-Petěrburgu Giličinskij připomněl, že se vědcům už dříve podařilo zjistit, že rozsáhlé oblasti v okolí pólů na Marsu pokrývá souvislá oblast, kde v hloubce menší než jeden metr začíná věčně zmrzlá půda. Proto mnozí výzkumníci označují Mars za „planetu s bohatými zásobami vody“.
Existuje však velký rozdíl mezi věčně zmrzlou půdou na Zemi a na Marsu, a to především v časových měřítcích. Jestliže nejstarší zmrzlá půda v Arktidě existuje 3 milióny roků, potom na Marsu jsou to 3 miliardy let, upozorňuje ruský vědec. Otázkou je, zda může život po takovou dobu přežít.
Přiblížit se podmínkám, jaké panují na Marsu, mohou pozemští výzkumníci v případě, že budou studovat „suchá údolí“ v Antarktidě. Tam se může vyskytovat věčně zmrzlá půda řádově starší než ta arktická. Ruští a novozélandští vědci k tomu připravují společný výzkumný projekt. Giličinskij připomíná, že i na Marsu by se mohla vyskytovat velmi „mladá“ zmrzlá půda. Naději dávají poslední snímky ze sondy Mars Express. Zachytily na planetě sopky, které byly aktivní v době před 2 -15 miliony roků. Právě tam by výzkum Marsu pomocí sond mohl začínat.

Vysíláno v Planetáriu č. 11/2011, 12. - 18. března.
Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

Čtěte také:
Mimozemský život: máme se ho bát?
Jezera na Marsu
„Sedm sester“ na Marsu

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio