Předkové: Evoluce člověka

3. prosinec 2014

Kniha Jiřího A. Svobody s úvodními kapitolami od Miloše Macholána shrnuje aktuální poznatky o vývoji lidského rodu, který trval více než 7 milionů let.

Evoluce člověka je dynamické téma, které samo prožívá svou vnitřní překotnou evoluci. Na základě objevů různých kosterních pozůstatků byly v uplynulých 150 letech popsány desítky druhů, které měly být, a některé skutečně nepochybně byly našimi předky. Kvalitně dochovaných a dobře datovaných fosilií je ovšem jako šafránu – čím hlouběji v čase, tím méně. Tak byla postupně řada druhů pravěkých hominidů přejmenována, zcela zavržena nebo sloučena s jinými, mnohdy opakovaně, a tento proces bude jistě i nadále pokračovat, protože se objevují stále další vědecké metody a postupy, kterými lze bádat v minulosti lidského rodu. Ať už přímo, či nepřímo. Přehledným způsobem shrnout a interpretovat dosud získané poznatky o evoluci člověka je tedy úkol hodný skutečného znalce. Česká (nebo přesněji moravská) věda však takového odborníka má – v osobě archeologa a paleoantropologa Jiřího A. Svobody. Jeho knihu, nazvanou prostě Předkové: Evoluce člověka, vydalo v letošním roce nakladatelství Academia.

Základem publikace je především analýza dochovaných kosterních pozůstatků v jejich nálezovém kontextu. Protože se však, jak už dnes víme, pouze na kostech stavět nedá, přibral Jiří A. Svoboda jako spoluautora evolučního biologa Miloše Macholána, který napsal několik úvodních kapitol. To proto, že zásadní roli v poznávání našich vzdálených předků dnes hraje paleogenetika. Probíhá srovnávací výzkum DNA lidoopů i různých lidských populací a podařilo se dokonce přečíst genom několika fosilních druhů. Čtenáři mohou na stránkách knihy přehledným způsobem sledovat hlavní fáze vývoje od společného předka lidí a šimpanzů, který žil před více než 7 miliony lety, až po anatomicky moderního člověka, a to nejen prostřednictvím už zmíněné antropologie a paleogenetiky, ale i geologie, paleoekologie nebo paleoetnologie. Knihu doplňují fotografie Martina Frouze a dalších autorů, a také kresebné rekonstrukce od Pavla Dvorského. Všichni autoři odvedli kus poctivé práce. Čtenář se zájmem o historii lidského rodu to jistě náležitě ocení.

Předkové: Evoluce člověka

O knihu Předkové: Evoluce člověka s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 28. prosince.

Jiří A. Svoboda: Předkové : Evoluce člověka. S úvodními texty Miloše Macholána. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-200-2324-7.

autor: frv
Spustit audio