To nejlepší z archeologické sbírky Františka Vildomce

15. březen 2014

Katalog vybraných pravěkých památek z unikátní kolekce, shromážděné ve 20. a 30. letech minulého století učitelem a respektovaným archeologem Františkem Vildomcem.

V letošním roce uplyne 80 let od objevu hlubokomašůvecké venuše – realisticky pojaté keramické figury z období neolitické kultury s moravskou malovanou keramikou. Je jí šest tisíc let. Má široké boky, ale útlý pas, ruce pokrčené v loktech natažené vpřed, dlaněmi vzhůru, zakloněnou hlavu a pohled upřený k nebi, možná k sídlu nějaké vyšší bytosti.
Slavná plastika je největším životním objevem Františka Vildomce, řídícího učitele z Boskovštejna na Znojemsku, znamenitého archeologa z doby, kdy profesionální archeologie byla ještě v plenkách. Ve své vile shromáždil úctyhodnou sbírku pravěkých památek, především z neolitu, která je dnes v majetku Moravského zemského muzea a nachází se zčásti v Brně a také na zámku v Jevišovicích. V loňském roce vydalo muzeum výpravný katalog, ve kterém je představeno (jak název napovídá) To nejlepší z archeologické sbírky Františka Vildomce. Obsahuje desítky barevných fotografií nálezů, pořízených Silvií Doleželovou a rozsáhlý úvod z pera archeologů Aleny Humpolové a Vladimíra Podborského.

Začíná přehledem základních poznatků, které má současná věda o neolitu. V další části už autoři seznamují čtenáře s životem Františka Vildomce, rodáka ze Svatoslavi u Tišnova, pro kterého bylo určujícím životním momentem setkání s jiným moravským nadšencem pro archeologii Jaroslavem Palliardim. Kopali spolu od roku 1906 až do Palliardiho smrti v roce 1922. Pak se Vildomec věnoval kopání sám a založil sbírku, která se postupně stala oblíbeným cílem domácích i zahraničních návštěvníků. Po sedmi letech ji prodal brněnskému muzeu a začal shromažďovat další. S výzkumy přestal po druhé světové válce. Dál už se věnoval jen rekonstrukcím pravěké keramiky. Zemřel v roce 1975, ale jeho druhá sbírka zůstala ve vile v Boskovštejně až do roku 2006. Obsahovala i Vildomcovy nejvzácnější nálezy, učiněné ve 30. letech v Hlubokých Mašůvkách na Znojemsku.
Ženských figur tam František Vildomec našel víc, ale jen jedna z nich je známá po celém světě. Není tedy vůbec divu, že její snímek najdete i na obálce katalogu jeho pozoruhodné sbírky.

To nejlepší z archeologické sbírky Františka Vildomce

O knihu s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 23. března.

Alena Humpolová, Vladimír Podborský: To nejlepší z archeologické sbírky Františka Vildomce. The Best od the Archaeological Collection of František Vildomec. Brno: Moravské zemské muzeum, 2013. ISBN 80-7028-978-416-2.

autor: frv
Spustit audio