Velikonoční medové perníčky - recept z konce 18. století
od kořenáře Jaroslava Dobiáše.
- 600 g hladké mouky
- 500 g krupicového cukru
- 100g medu
- 5 vajec
- 3 lžičky směsi koření Perník
- 1 lžička (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 200g hladké mouky na pomoučnění válu
- 1 žloutek a 2 lžičky mléka na potření
Mouku, cukr, perníkové koření, skořici, jedlou sodu a kypřicí prášek dokonale promícháme v hnětací misce. Přidáme med a vajíčka a hnětačem (lze i měchačkou) vymícháme do hladkého těsta. Těsto je díky medu silně lepivé a kašovité. Necháme je do druhého dne v misce v chladu v ledničce odpočinout.
Další den si připravíme vál, na který naneseme poměrně silnou vrstvu mouky, moukou pomoučíme i váleček a své ruce. Těsto rozdělíme na vál (objem je asi na 3x) a už při tom obalíme v mouce.
Za častého moučení vyválíme placku o tloušťce 4-5mm, z placky vykrajujeme perníčky pomoučenými formičkami.
Perníčky podebereme nožem a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem.
Pečeme při 250 °C, přibližně 5 min. Znakem upečení je, že povrch zezlátne.
Perníčky jsou od začátku měkké, není třeba nechávat je odležet.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.